Populiarus nebūtinai vertingas

Investuoti į monetas, vertingas knygas ar meno kūrinius geriausiai sekasi tiems, kuriems šių daiktų kolekcionavimas ir pirkimas yra tapęs pomėgiu. Tik gerai išmanančiam meno rinką pavyks įsigyti paveikslą, kurio vertė vėliau išaugs.

„Klaidinga manyti, kad bet kokio kūrinio kaina metams bėgant auga. Būna ir priešingai. Kai kurių dabartinių populiarių saloninių dailininkų darbų kainos yra labai išpūstos, o paskui jų gali iš viso niekas nepirkti ir jie gali būti niekam neįdomūs“, - sako dailininkas Raimondas Savickas, vadovaujantis dviem paveikslų galerijoms.

Anot jo, dažniausiai į galerijas ateina meno kūrinių kolekcionieriai ar norintys įsigyti vertingą dovaną, tačiau neretai užsuka ir į paveikslus norintys investuoti žmonės.

„Prieš perkant meno kūrinį kaip investiciją būtina profesionali konsultacija. Žinoma, jau vien tai, kad eksponuojame ir rodome darbą savo galerijoje reiškia, kad meno kūrinys praėjo tam tikrą atranką. Atsitiktiniai darbai į galerijas nepatenka.

Mes patariame įsigyti laiko išbandytus paveikslus, kurių autoriai jau pripažinti dailininkai, surengę nemažai parodų“, - sako R. Savickas.

Kad įvertintų meno kūrinį, galerijų darbuotojai žiūri, ką iš vieno ar kito autorių darbų yra įsigiję muziejai, kaip apie dailininką atsiliepė meno kritikai. R. Savickas įsitikinęs, kad tikrai vertingas meno kūrinys gali tapti gera investicija.

„Jei investavimą į meno kūrinį palygintume su investavimu į automobilį, tai pažiūrėkime į ką automobilis pavirsta po kelerių metų, o tikrai gero meno kūrinio vertė metams bėgant tik auga. Be to, jis dar teikia ir estetinį pasitenkinimą“, - tikina dailininkas.

Auksas lūkesčių nepateisino

Vila Ispanijos pietuose taip pat gali tapti puikia investicija. Pasak finansų ekspertų, net nebūtina važiuoti į Ispaniją ir nusipirkti ten nekilnojamojo turto. Galima investuoti į įmonę, kuri investuoja į nekilnojamąjį turtą Ispanijoje.

„Investavimas į nekilnojamąjį turtą yra pakankamai populiarus, bet taip pat turi alternatyvioms investicijoms būdingų savybių – turtą reikia administruoti, dėti pastangas ir lėšas į turto geros būklės palaikymą. Į nekilnojamąjį turtą taip pat galima investuoti perkant investicinių fondų vienetus – tokia forma padeda išvengti administravimo rūpesčių bei suteikia galimybę investuoti mažesnėmis sumomis.

Tačiau investuotojai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad alternatyvių investicijų vertę yra sunkiau įvertinti, nes priešingai nei kapitalo rinkose, tokių investicijų sandoriai yra reti ir dažnai netgi ne vieši“, - sako „Swedbank“ investavimo produktų srities vadovas Aivaras Langė.

Artūras Milevskis
Jam pritaria ir investicijų valdymo įmonės „Synergy Finance“ Investicijų valdymo skyriaus vadovas Artūras Milevskis. Pasak jo, paskaičiuoti alternatyvių investicijų naudą yra labai sunku.

„Jei turime akcijas ir obligacijas, mes galime paskaičiuoti, kokią grąžą mes galime gauti. Tarkime, perku obligacijas ir žinau, kokias palūkanas aš gausiu. Jei perku akcijas, aš žinau, ar man mokės dividendus, ar ne, žinau, ar įmonės uždirba pelną, ar ne. Tokiu atveju paskaičiuoti investicijos vertę yra labai paprasta.

Jei perku aukso luitą, vyno butelį ar paveikslą, jis man pajamų negeneruoja. Aukso luitą turiu padėti į seifą ir mokėti už saugojimą, meno dirbinį greičiausiai taip pat reikės kur nors saugiai padėti ir apdrausti. Reikia būti tos rinkos specialistu, kad tikrai žinotum, kad toks automobilis, ar tam tikras vynas yra tikrai kažkuo ypatingi ir kad jų vertė laikui bėgant tikrai augs“, - sako finansų ekspertas.

Jis tikina, kad auksas yra universalesnė investavimo priemonė, tačiau ir jo kainą prognozuoti sunku.

Prieš trejus metus aukso kaina buvo apie 1900 dolerių už Trojos unciją. Visos prognozės skelbė, kad kaina turėtų kilti iki 2000 ar net 2500 dolerių už Trojos unciją, tačiau dabar kaina nukrito žemiau 1200 dolerių už Trojos unciją ribos.

„Prieš keletą metų daugelis investavo į auksą, tikėdamiesi, kad jis ir toliau brangs, bet lūkesčiai, kuriuos formavo brangimas, nepasiteisino. Prognozuoti aukso kainas yra labai sudėtinga. Auksas viena iš rizikingiausių investicijų, jei stebėsime jos kainos svyravimą“, - įsitikinęs A. Milevskis.

Pradedantiems investuotojams jis pataria rinktis mažiau rizikingas pagrindines turto klases: akcijas ir obligacijas.

Mados keičiasi

Pasak specialistų, finansų pasaulyje, kaip ir bet kur kitur, vyrauja mados. 2009 ir 2010 metais populiaru ir pelninga buvo investuoti obligacijų rinkoje. 2011 metais daug kas investavo į auksą. Vėlesniais metais pelningiausia investuoti buvo į akcijas, ypač išsivysčiusių šalių rinkose.

Finansų ekspertai tikina, kad lietuviai alternatyviais investavimo būdais domisi vangiai ir daugiausia investuoja į saugesnes finansines priemones – obligacijas. Dažniausiai yra perkami Lietuvos Vyriausybės skolos vertybiniai popieriai. Kiekvienoje šalyje yra palankus vietinių įmonių vertinimas, nes investuotojai apie vietines kompanijas žino daugiau, naudojasi kotiruojamų įmonių paslaugomis, mato, kaip kompanija veikia ir lengviau supranta verslą. Todėl investuojančių lietuvių portfeliuose dažnai galima sutikti Baltijos šalių biržose prekiaujamų akcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)