Pagrindiniai JAV akcijų indeksai savaitę baigė optimistine gaida (S&P 500 +0,86 proc., DOW JONES +0,99 proc., NASDAQ +1,02 proc.), o JAV doleris toliau stiprėja pagrindinių valiutų atžvilgiu. Šiandien ekonominių rodiklių kalendoriuje laukiama informacijos apie JAV namų ūkių pajamas ir išlaidas, kurios paskutinį vasaros mėnesį, tikimasi, kiek padidėjo (0,3 proc. ir 0,4 proc. atitinkamai).

Investuotojai senojo žemyno akcijų rinkose vertins praėjusį penktadienį patikslintus ir šiandien skelbtinus naujus JAV makroekonominius duomenis (EURO STOXX +0,54 proc., Didžiosios Britanijos FTSE 100 +0,15 proc., Vokietijos DAX -0,20 proc., tik Prancūzijos CAC 40 +0,91 proc.). Vietos ekonominė informacija, panašu, rinkos dalyvių dar nenudžiugins. Šiandien skelbiamas Vokietijos, o rytoj – ir visos euro zonos rugsėjo mėn. vartotojų kainų indeksas. Prognozuojama, kad kainos didžiausioje regiono ekonomikoje per mėnesį smuko 0,1 proc., o per metus paaugo 0,8 proc.; tuo tarpu bendrasis euro zonos vartotojų kainų indeksas per praėjusius metus, baiminamasi, sumenko 0,3 procento. EUR/USD kursas smunka toliau (1,2689 JAV dolerio už 1 eurą), o atotrūkis tarp 10 metų trukmės JAV iždo obligacijų ir Vokietijos vyriausybės obligacijų pasiekė 1,56 proc.

Azijos akcijų rinkose savaitė prasidėjo nevienodai (10:15 val. Lietuvos laiku Honkongo HANG SENG -1,75 proc., Japonijos NIKKEI +0,50 proc., Kinijos SHANGHAI COMPOSITE +0,43 proc.). Honkongo akcijų birža, suaktyvėjus gatvių protestams, išsiskyrė ryškiu kritimu, investuotojams nuogąstaujant dėl pablogėsiančios vietos verslo aplinkos.

Šią savaitę investuotojų dėmesį labiausiai kaustys ketvirtadienį vyksiantis Europos centrinio banko posėdis, kuriame laukiama tikslių detalių dėl anksčiau paskelbtų obligacijų supirkimo programų įgyvendinimo, ir penktadienį skelbtinas JAV užimtųjų pokytis rugsėjo mėnesį (prognozuojama, kad buvo sukurta 213 tūkst. naujų darbo vietų).

Baltijos šalių akcijų rinka. Naujienų trūkumas ir toliau stabdė investuotojų norą prekiauti aktyviau. Indeksų vertės nežymiai sumažėjo (OMXBB -0,13 proc., OMXV -0,21 procento). Vilniaus biržoje aktyviausia prekyba vyko „Linas Agro Group“ (-1,27 proc.) akcijomis. „Šiaulių banko“ vadovai ir toliau pardavinėja turimas akcijas. Šį kartą Darius Savickas, valdybos pirmininko pavaduotojas, sandoriu už biržos ribų pardavė 100 tūkst. akcijų po 0,29 euro. Ši savaitė regiono rinkose turėtų būti aktyvesnė. Antradienį baigiasi trečiasis metų ketvirtis, todėl susijusiems asmenims liko paskutinės dvi dienos sudaryti sandorius biržose. Rugpjūčio mėnesio pardavimus skelbs „Apranga“ ir „Baltika“, o „Tallinnk Grupp“ – keleivių ir krovinių perkėlimo statistiką. Taip pat antradienį į neeilin! ius visuotinius akcininkų susirinkimus, kuriuose planuojama priimti sprendimus dėl 2014 metų 6 mėnesių pelno paskirstymo ir dividendų išmokėjimo, rinksis „Lietuvos energijos gamybos“, „Lietuvos dujų“ ir LESTO akcininkai. Primename, kad „Lietuvos energijos gamyba“ ir LESTO planuoja išmokėti po 0,11 lito, o „Lietuvos dujos“ – 0,24 lito dividendų už akciją.