JAV investuotojai penktadienį vertino šalies rugpjūčio mėnesio mažmeninės prekybos apimčių pasikeitimą. Šis rodiklis staigmenos nepateikė, kaip ir prognozuota, išlaikė 0,6 proc. pakilimą. Tuo tarpu vėliau paskelbtas preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas pralenkė apžvalgininkų lūkesčius (83,3) ir pakilo nuo 82,5 iki 84,6. Tačiau šios teigiamos naujienos neįnešė į akcijų rinkas teigiamų tendencijų, didiesiems indeksams S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. neigiamai koreguojantis atitinkamai po -0,6 proc. ir -0,36 proc. Pagrindinis šios priežasties aspektas – JAV FED‘o kiekybinės ekonomikos skatinimo programos pabaiga bei augančios spekuliacijos, kad bus greitu metu keičiama bazinė palūkanų norma. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur bus skelbiamas rugsėjo mėn. Niujorko FED‘o gamybos užsakymų indeksas ir rugpjūčio mėn. pramonės produkcijos indeksas. Prognozuojama, kad pirmasis rodiklis pakils nuo 14,69 punktų, o antrasis – susitrauks nuo 0,4 proc. iki 0,3 proc. augimo. Tokios apžvalgininkų įžvalgos nesuteikia išankstinės nuomonės apie galimas tendencijas akcijų rinkose, tačiau iš ateities sandorių reikšmių matyti, kad Europoje prekybą turėtų prasidėti su nežymiu nukritimu.

Valiutų rinkos

Savaitei baigiantis EUR/USD valiutų kursas dvi paskutines dienas kilo atitinkamai po 0,29 proc. ir 0,56 proc., pasiekdamas 1,2980 lygį. Tačiau skelbiami JAV makroekonominiai rodikliai rodo, kad šalies ekonomika be didesnio papildomo skatinimo atsigauna ir įgauna kilimo pagreitį. Tai signalizuoja, kad FED‘ui nėra trikdžių pradėti kelti bazinę palūkanų normą, kuri tik sustiprintų JAV dolerio vertę prieš eurą. Todėl rytoj pagrindinis investuotojų dėmesys bus nukreiptas į prasidėsiantį ir dvi dienas truksiantį FED susirinkimą, investuotojams tikintis sulaukti bet kokių naujienų, kurios sustiprintų ar paneigtų sklandančias spekuliacijas dėl bazinės palūkanų normos. Šiandien ryte EUR/USD valiutų santykis nežymiais sumažėjo, svyruojant ties 1,2960 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį bendra apyvarta Baltijos akcijų rinkos stipriai neišsiskyrė ir pasiekė beveik 500 tūkst. eurų, Baltic Benchmark indeksui nežymiai šoktelint 0,06 proc. Vilniau biržoje kiek netikėtai pakilo komunalinių paslaugų bendrovės „City Service“ akcijų vertė net 5,44 proc. iki 1,8 euro už akciją. Pozicijoje 67 sandorių metu buvo perleista daugiau nei 115 tūkst. eurų, ir visi sandoriai buvo automatinio įvykdymo. Taip pat pastarojoje pozicijoje antradienį buvo sudarytas tiesioginis sandoris, kuro metu buvo perleista daugiau nei 730 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 1,68 euro. Bendrovė nėra paskelbus esminių įvykių, todėl investuotojai tikėtina siekia įsigyti pigesnių įmonės akcijų vertindami praeito mėnesio pabaigoje paskelbtus antrojo ketvirčio finansinius rezultatus. Taip pat praeitos savaitės prekybos metu investuotojai teigiamai įvertino „Lietuvos Dujos“ paskelbtą informaciją, kad bus išmokami dividendai (0,07 eur./akcija) už trumpesnį nei finansiniai metai laikotarpį. Tokios naujienos stumtelėjo akcijos vertę per savaitę 5,95 proc. iki 0,712 euro už akciją. Taip pat pastarosios savaitės metu investuotojai džiugiai reagavo į „Lietuvos Energijos Gamyba“ ir „LESTO“ siūlymus dėl dividendų, šoktelint pastarųjų įmonių akcijų vertėms per savaitę atitinkamai po 2,76 proc. ir 2,02 proc. Šiandien svarbesnių naujienų Baltijos akcijų rinkose nenumatyta skelbti, todėl tikėtina investuotojai stebės Europoje vyraujančias tendencijas.