Prezidentas B. Obama patvirtino, kad JAV prisidės prie paskelbtų sankcijų Rusijos finansų, energetikos ir gynybos sektoriams. Kai kurių ES šalių nuogąstavimai dėl Rusijos atsakomųjų veiksmų, kaip ir buvo galima tikėtis, pasitvirtino, vakar prezidento V. Putino patarėjui ekonomikos klausimais informavus apie sudarytą naują sąrašą prekių, kurių importas iš Vakarų valstybių bus netrukus pradėtas riboti. Apie netikėtą rusiškų dujų tiekimo sumažėjimą, be Lenkijos ir Vokietijos koncernų, pranešė ir Slovakijos dujų bendrovė.

Europos akcijų indeksai, investuotojams reaguojant į aštrėjančią geopolitinę situaciją, vakar vėl smuktelėjo (Vokietijos DAX -0,09 proc., Didžiosios Britanijos FTSE 100 -0,45 proc., Prancūzijos -0,22 proc.). Šiandien laukiama euro zonos liepos mėn. pramonės produkcijos rodiklio (prognozuojamas 0,6 proc. augimas, palyginti su birželiu). ECB prezidentas M. Dragis šiandien Milane susitiks su euro zonos šalių finansų ministrais regiono ekonomikos skatinimo ir ES bankų sąjungos kūrimosi progreso klausimams aptarti.

Pagrindinės JAV akcijų biržos vienos krypties neišlaikė (S&P 500 +0.09 proc., NASDAQ +0.12 proc., bet DOW JONES -0.12 proc.). Vakar paaiškėjo, kad JAV per praėjusią savaitę pateiktų bedarbių paraiškų skaičius ūgtelėjo 5 tūkst. daugiau negu prognozuota (iki 315 tūkst.), pasiekdamas aukščiausią dviejų pastarųjų mėnesių lygį. Šiandien popiet skelbiamas JAV rugsėjo mėn. Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo rodiklis (laukiama 83,3 punkto, palyginti su 82,5 rugpjūtį) ir glaudžiai su vartotojų lūkesčiais susijęs rugpjūčio mėn. mažmeninės prekybos apyvartos rodiklis (tikimasi 0,6 proc. augimo, palyginti su 0 proc. liepą).

Artimiausiomis dienomis įtampą akcijų rinkose palaikys lūkesčiai dėl FED sprendimų trečiadienio posėdyje, o Europoje – ir dėl ketvirtadienį vyksiančio Škotijos nepriklausomybės referendumo rezultatų.

Investuotojams lūkuriuojant, kokių naujų sankcijų prieš Rusiją imsis Europos Sąjunga, prekyba Baltijos šalių biržose vyko labai vangiai. OMXBB indekso vertė smuktelėjo 0,04 proc., o didžioji dalis Baltijos šalių akcijų apyvartos buvo Talino biržoje. Pagal apyvartą išsiskyrė „Silvano Fashion Group“ (-0,58 proc.), „Tallink Grupp“ (+0,30 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (0,00 proc.) akcijos. Vilniaus biržoje buvo jaučiama padidėjusi „Panevėžio statybos tresto“ (+1,72 proc.) paklausa, taip pat aktyvi prekyba išlieka „Vilkyškių pieninės“ (-1,54 proc.) akcijomis. Priminsime, kad pastarosiomis dienomis su bendrovę susiję asmenys akcijas aktyviai pirko biržoje.