Konvertuojant į litus taip pat jaučiamas skirtumas: vadovautis ECB skelbiamu kursu, rugsėjį JAV doleris kainavo 2,68 Lt, kai gegužę – 2,48 Lt.

Pirmiausia, naudą skaičiuos įmonės, kurios produkciją eksportuoja - atsiskaitantiems JAV doleriais lietuviška produkcija atrodys pigesnė.

„Silpstantis euras yra teigiama žinia gamintojams ir eksportuotojams, nes didėja jų konkurencingumas, atitinkamai, silpstantis euras sumažins silpnėjantį Lietuvos konkurencingumą, kuris vyksta mažėjant Rusijos rublio vertei. Galima tikėtis, kad Lietuvos eksportas į kitas rinkas augs, tuomet daugės darbo vietų, bus daugiau galimybių kelti darbo užmokestį“, - vardija „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Yra ir neigiama pasekmė – šiek tiek padidėtų importuojamų prekių kainos, pirmiausia, tai - energetiniai ištekliai, tokie kaip nafta ir dujos, už kurias Lietuva atsiskaito JAV doleriais.

„Tikėtina, kad Lietuvoje galėtų brangti kuras, šildymo paslaugos, bet dabar pasaulyje yra naftos kainų mažėjimo tendencija, kad nafta ir dujos pinga - praktiškai brangimo nebus. Veikiausiai, nebus ir pigimo, o energetinių išteklių kainos išliks stabilios“, - komentuoja Ž. Mauricas.

Pasak jo, valiutų kursų svyravimai Lietuvai ir jos gyventojams yra daugiau naudingi nei žalingi, nes jie reikš ir pigesnį skolinimąsi, ir daugiau pinigų ekonomikoje – dėl to ūkio atsigavimas turėtų vykti sparčiau.

„Manau, ta eurozona, į kurią mes įstosime, bus sparčiau augsianti ir labiau dinamiška, tad žinios – teigiamos. Neigiamos būtų tuo atveju, jei pradėtų kilti žaliavų kainos“, - dėsto Ž. Mauricas.
Mažai neigiamo poveikio Lietuvos vartotojams mato ir „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis. Jis primena, kad pingant eurui galėtų brangti ir kitos importuojamos prekės, pavyzdžiui, maisto produktai. Visgi, sąlygų brangimui – beveik nėra.

„Šiemet pasaulyje buvo mažai stichinių nelaimių, javų, kukurūzų, sojos derlius yra geras, kai kur net susidarė perteklius, dėl to pagrindinių maisto prekių brangimo tikimybė irgi labai maža“, - pastebi jis.

Ką prognozuoja eurui

Žygimantas Mauricas
Euro ir JAV dolerio kurso svyravimus lemia ne vienas veiksnys, tačiau bankų ekonomistai turi skirtingas nuomones, kaip šių valiutų kursai turėtų keistis artimiausiu metu.

„Tikėtina, kad euro atpigimas nėra trumpalaikis reiškinys. Prognozuojame, kad euro pigimas turėtų tęstis, o kitais metais vienas euras kainuos apie 1,25 JAV dolerio, kai dabar - apie 1,3 JAV dolerio. Tai bus pagrindinė priežastis dėl kurios kitais metais infliacija padidės, tačiau įtaka nebus didelė – prognozuojame, kad vidutinė metinė infliacija Lietuvoje 2015 m. sieks tik 2 proc.“, - prognozuoja N. Mačiulis.

Ž. Mauricas mano, kad sumažėjus geopolitinėms grėsmėms, tokioms kaip sankcijų karas tarp Rusijos ir Europos Sąjungos, ar galimas valstybių išstojimas iš ES, euras turi potencialo sustiprėti, tačiau ilguoju laikotarpiu tikimasi, kad jis silpnės.

Investicinio banko „Finasta” Nuosavų investicijų valdytojas Tomas Varenbergas dėsto, kad dabartiniai euro ir JAV dolerio kurso svyravimai yra įprastas dalykas ir nebūtinai ilgalaikis.
„Dabartinis euro ir JAV dolerio kurso lygis buvo tiek praėjusiais, tiek 2012, ar, tarkime, 2011 metais. Kol kas negalime teigti, kad įsivyravo aiški euro silpnėjimo kryptis, kuri tęsis ilgą laiką“, - sako T. Varenbergas.

Anot jo, pastaruosius kelis mėnesius ECB taikomomis ekonomikos skatinimo priemonėmis tyčia silpninamas euras, nes taip norima padėti Europos eksportuotojams parduoti.

Pinga, nes tai naudinga

Ekonomistai paaiškina, kad euras dolerio atžvilgiu silpnėja dėl kelių priežasčių, tačiau jų esmė – norima įpūsti Europos ekonomikai gyvybės.

„Prognozuojama, kad JAV ekonomika 2014 metais augs 2,1 proc., o 2015 metais augimas paspartės iki 3,1 proc. Euro zonos ekonomika paaugs vos 0,8 proc. šiemet ir 1,1 proc. kitąmet“, - vardija Ž. Mauricas.

Jis vardija, kad dėl to skiriasi JAV ir euro zonos pinigų politika: tikėtina, kad kitąmet JAV pradės kelti bazines palūkanų normas, kai ECB šiemet rugsėjį sumažino bazines palūkanų normas iki rekordiškai žemo 0,05 proc. lygio.

„Taigi, JAV centrinis bankas mažina JAV dolerių kiekį rinkoje bei planuoja branginti skolinimąsi šia valiuta, o ECB, atvirkščiai – planuoja didinti eurų kiekį rinkoje ir mažina skolinimosi kainą šia valiuta. Augantis eurų ir mažėjantis JAV dolerių kiekis turėtų atitinkamai piginti eurą ir branginti JAV dolerį“, - paaiškina jis.

Galiausiai įtakos euro silpnėjimui turi neramumai Europoje, pavyzdžiui, Europos Sąjungos ir Rusijos apsikeitimas sankcijomis, artėjantis referendumas dėl nepriklausomybės Škotijoje, planai rengti referendumą Katalonijoje.

Euro ir JAV dolerio kursas 2009-2014

Euro ir JAV dol. kursas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)