Be to, dvišaliame susitikime buvo kalbama apie būtinybę atnaujinti Ukrainos ir Rusijos dialogą energetinių išteklių klausimais, o trišalėje diskusijoje su ES atstovais sutarta, kad nuostatos dėl laisvos prekybos Ukrainos ir ES Asociacijos sutartyje bus intensyviai derinamos artimiausiu metu. Kaip ir tikėtasi, Minsko derybos baigėsi be konkrečių sprendimų, o faktas, kieno rankose stipresnės kortos, lieka akivaizdus.

Vakar sulaukta gerų naujienų iš Gazos ruožo – po 7 savaites trukusių ginkluotų kovų Izraelis ir Palestina pagaliau susitarė dėl ilgalaikių paliaubų. Nedelsiant atveriamos sienos perėjos iš Gazos į Egiptą ir Izraelį, leisiančios į nuniokotą teritoriją perduoti humanitarinę pagalbą ir statybines medžiagas, bei išplečiamas žvejybinis plotas prie Gazos kranto, o kiti ilgalaikę taiką galintys užtikrinti susitarimo aspektai Izraelio ir Palestinos atstovų bus derinami rudeniui įsibėgėjus.

Sumišusios geopolitinės naujienos nenuslopino gero investuotojų ūpo (NASDAQ +0,29 proc., S&P 500 +0,11 proc., DOW JONES +0,17 proc.). Naujausi JAV makroekonominiai rodikliai lenkia prognozes ir tęsia įrodymų apie šalies ūkio stiprėjimą seriją. Vakar paskelbta, kad vartotojų pasitikėjimas JAV ekonomika pakilo labiausiai nuo 2007 metų (iki 92,4 punkto, nors prognozuota 88,5), o ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai liepą išaugo 22,6 proc. (prognozuota +7,1 proc.). JAV doleris išlaiko stiprėjimo pagrindinių valiutų atžvilgiu kryptį (EUR/USD kursas krito iki praėjusių metų rugsėjo pradžios lygio – 1,3167 JAV dolerio už 1 eurą).

Europos akcijų rinkos, panašu, „tebevirškina“ praėjusio penktadienio ECB prezidento M. Dragio ryžtingus pasisakymus dėl skatinamosios pinigų politikos išplėtimo (Didžiosios Britanijos FTSE 100 +0,70 proc., Vokietijos DAX +0,82 proc., EURO STOXX +1,01 proc.). Vis dėlto šįryt paskelbti euro zonos didžiųjų šalių pasitikėjimo rodikliai rinkos dalyvių, tikėtina, nepradžiugins – Vokietijos vartotojų pasitikėjimo rodiklis rugsėjo mėnesį krito (iki 8,6 punkto, tikėtasi 8,9 punkto), o Prancūzijos verslo pasitikėjimo rodiklis liepą išliko nepakitęs (97 punktai, tikėtasi 96 punktų).

Rytoj ekonominių rodiklių kalendoriuje bus vietos ir euro zonai, ir JAV. Be labiausiai investuotojų laukiamų rodiklių – Vokietijos nedarbo lygio rugpjūčio mėnesį ir JAV 2-ojo ketvirčio BVP metinio įverčio, bus taip pat skelbiamas rugpjūčio mėnesio euro zonos vartotojų pasitikėjimo rodiklis ir Vokietijos vartotojų kainų indeksas bei JAV savaitinis bedarbių paraiškų pokytis.

OMXBB indekso vertė padidėjo 0,22 procento. Aktyvumas Baltijos šalių biržose vis dar išlieka vasariškas, o akcijų kaina kyla dėl optimistinių nuotaikų Vakarų Europoje ir JAV. Didžiausia apyvarta Vilniaus biržoje buvo „Linas Agro Group“ (+0,75 proc.) akcijomis, tiesa, didžioji jos dalis buvo sudaryta dviem tiesioginiais sandoriais. Šią savaitę bendrovė skelbs veiklos rezultatus, todėl galima tikėtis dar didesnio investuotojų susidomėjimo. „Panevėžio statybos tresto“ (+3,45 proc.) akcijos brango tikintis, kad praėjęs ketvirtis bendrovei buvo sėkmingas. Estijoje ir toliau jaučiamas paklausos „Tallink Grupp“ (+0,42 proc.) akcijoms padidėjimas, taip pat aktyvi prekyba vyko „Tallinna Vesi“ (0,00 proc.) vertybiniais popieriais.