Didžiąja dalimi tokį indekso kilimą sąlygojo indekso sudėtyje esančių įmonių paskelbti rezultatai, iš kurių šiuo metu, remiantis statistika, 73 proc. paskelbusių bendrovių fiksuoja pardavimų augimus lyginant su praėjusiu ataskaitiniu periodu, o net 90 proc. emitentų uždirbo daugiau pelno. Šiandien investuotojai kiek atidžiau stebės skelbiamus makroekonominius rodiklius. Europoje paaiškės kaip pasikeitė euro zonos jungtinis Markit užsakymų PMI rodiklis ir metinės mažmeninių pardavimų apimtys. Prognozuojama, kad pirmasis rodiklis turėtų išlikti stabilus, tuo tarpu antrasis išaugs nuo 0,7 proc. iki 1,4 proc. JAV investuotojai šiandien vertins kaip pasikeitė pramonės užsakymų rodiklis. Analitikai prognozuoja, kad šios apimtys birželio mėnesio duomenimis turėtų išaugti 0,6 proc. nuo prieš tai buvusio laikotarpio -0,5 proc. smukimo. Bendrai vertinant situaciją tiek Europoje, tiek JAV turėtų būti teigiama, tačiau šiandien yra pastebimos kiek neigiamos nuotaikos Azijos rinkose, kurios gali pereiti į Europą.

Valiutų rinkos

Po penktadienį buvusio JAV dolerio nuvertėjimo prieš eurą, vakar dieną EUR/USD valiutų kursas nežymiai 0,1 proc. pakrito iki 1,3415 lygio. Praeitą savaitę sumažėjus infliacijai euro zonoje šiuo metu investuotojai lauks ketvirtadienį vyksiančio ECB susirinkamo, kurio metu, tikėtina, paaiškės, kokių priemonių žada imtis bankas siekiant euro zonos ekonominio stabilumo. Bankui prakalbus apie papildomas priemones, siekiant pakelti infliacijos lygį, didelė tikimybė, kad, EUR/USD valiutų kursas įgaus mažėjimo pagreitį, silpnėjant eurui prieš JAV dolerį. Bendrai nuo mėnesio pradžios pagrindinių valiutų santykis yra nukritęs beveik 2 proc., o šiandien EUR/USD valiutų santykis nežymiai pakilo ir svyruoja ties 1,3425 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Baltijos akcijų rinkose bendra apyvarta perkopė 1,37 mln. eurų ir net 938 tūkst. iš jų buvo perleisti vienoje - „Aprangos“ pozicijoje. Bendrovės akcijos vertė pakilo 0,36 proc. mokant už akciją 2,76 euro. Šioje pozicijoje dominavo vienas investuotojas, kuris tiesioginiu sandoriu perleido 320 tūkst. akcijų, už vieną iš jų sumokant 2,76. Tikėtina, kad neužilgo bus paskelbtas pranešimas, kad šį sandorį sudarė juridinis asmuo, susijęs su emitento vadovu. Taline investuotojų aktyvumu pasižymėjo „Tallink Grupp“ akcijų prekyba, kurių dienos apyvarta pasiekė daugiau nei 96 tūkst. eurų, o akcijos vertė susitraukė 1,86 proc. iki 0,687 euro. Pozicijoje buvo sudaryti 45 sandoriai ir nebuvo pastebėta tiesioginių sandorių. Bendrovė dar nepaskelbė antrojo ketvirčio veiklos rezultatų, todėl smulkūs investuotojai bendrai žvelgdami į situaciją, tikėtina, mano, kad pastarieji nebus tokie optimistiniai, todėl labiau koncentruojasi į pardavėjų pusę. Šiandien yra diena, kada investuotojai pirkdami „Arco Vara“ akcijas jau nebeįgyja teisės pasinaudoti pirmumo teise įsigyjant naujų akcijų didinant bendrovės įstatinį kapitalą. Per vakar dieną pastarosios bendrovės akcijos vertė krito net 6,96 proc., tačiau apyvarta buvo vos įžiūrima – 1072 eurų. Tikėtina, kad ir šiandien galime sulaukti nežymios korekcijos pastarosios bendrovės pozicijoje.