Nors tai ir nėra didelis pastarojo rodiklio kritimas, tačiau to užteko sustiprinti neigiamas investuotojų nuotaikas. Taip pat penktadienį tęsėsi įtampa Portugalijoje dėl „Banco Espirito Santo“ veiklos koordinavimo. Šiuo metu jau aišku, kad bankas nebesugebės pats susitvarkyti su problemomis ir valstybės Centrinis Bankas stos į pagalbą perimant pastarojo valdymą. Šiuo žingsniu bus stengiamasi išvengti dar didesnės krizės pagilėjimo bei jos išplitimo. JAV akcijų rinkose taip pat sklandė neigiamos, tačiau kiek mažesnės, investuotojų nuotaikos.

Penktadienį paaiškėjo, kad nedarbo lygis šalyje padidėjo, o gamybos užsakymų rodiklis liepos mėnesį nepateisino apžvalgininkų lūkesčių ir susitraukė, o šių naujienų užteko, kad S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. indeksų pokyčiai būtų neigiami ir dienos pabaigoje fiksuotų 0,29 proc. ir 0,42 proc. kritimus. Šiandien nebus skelbiama svarbių makroekonominių įvykių regionuose, todėl investuotojai bus priversti vertinti praeitos savaitės įvykius, tačiau, tikėtina, galime sulaukti ir nežymaus akcijų rinkų teigiamo atšokimo, nuo praeitą savaitę buvusio staigaus kritimo.

Valiutų rinkos

Baigiantis savaitei EUR/USD valiutų kursas pakilo 0,39 proc. iki 1,3430 lygio ir tai didžiąja dalimi buvo sąlygota penktadienį paskelbtų JAV makroekonominių rodiklių. JAV dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus liepos mėnesį susitraukė nuo 298 tūkst. iki 209 tūkst. augimo, tuo tarpu analitikai prognozavo, kad pastarasis pokytis turėtų siekti bent 230 tūkst. Taip pat išaugęs nedarbo lygis suteikė FED‘ui, kaip pateisinamą priežastį, ir toliau kurį laiką išlaikyti žemą bazinę palūkanų normą. Šiandien EUR/USD valiutų kurso lygis nežymiai pakilo ir laikosi ties 1,3420 riba. Kiek sumažėjus įtampai dėl „Banco Espirito Santo“ stabilumo bei šiandien diena neskelbiant papildomų makroekonominių įvykių, tikėtina, užsienio valiutų investuotojų akys kryps į Argentiną ir jos finansinės krizės sprendimo būdus. Bet koks tolimesnis delsimas sprendžiant šią situaciją, tiesiogiai grasina JAV ekonomikos stiprumui, o tai automatiškai neigiamai veikia JAV dolerio vertę prieš kitas pagrindines valiutas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos akcijų rinkose tik Vilniuje buvo užfiksuotas nedidelis 0,02 proc. indekso kilimas tuo tarpu Talino ir Rygos akcijų biržų indeksai krito atitinkamai po 0,28 proc. ir 0,46 proc. Baigiantis savaitei bendrovė „Apranga“ paskelbė liepos mėnesio pardavimų apimtis. Remiantis duomenimis, grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta 2014 m. liepos mėnesį buvo 1,3% didesnė nei 2013 m. liepos mėn., o šių metų sausio – liepos mėnesiais grupės prekių apyvarta išaugo 9,0%, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Tokios naujienos teigiamai nepaveikė akcijos vertės penktadienį, akcijai koreguojantis 0,36 proc., tačiau pozicijoje buvo sulaukta tiesioginių sandorių, kurie stumtelėjo bendrą apyvartą iki 774 tūkst. eurų.

Taline aktyvumu išsiskyrė prekyba „Olympic Entertainment Group“ akcijomis. Pozicijoje buvo sudaryti 87 sandoriai, kuriais buvo perleista 359 tūkst. eurų, o akcijos vertė nukrito 0,51 proc. Penktadienį pasibaigus prekybos sesijai „Silvano Fashion Group“ paskelbė 6 mėnesių rezultatus, kurie buvo šiek tiek blogesni nei tikėjosi „Swedbank“ analitikai. Šiandien taip pat gali būti paskelbti „Tallink Grupp“ pardavimai, tad šios žinutės turėtų paskatinti aktyvesnę prekybą pastarųjų bendrovių akcijomis. Bendrai tikimės, kad Baltijos akcijų rinkos reaguos į bendras Europos akcijų rinkų tendencijas.