Didžiosios Britanijos indekso FTSE 100 vertė šoktelėjo 0,99 proc., tuo tarpu Vokietijos DAX indeksas dienos metu pakilo 1,27 proc. Taip pat teigiamas investuotojų nuotaikas nulėmė skelbiami pagerėję bendrovių antrojo ketvirčio rezultatai.

Antradienį, po kelias dienas trukusių derybų, buvo gražintos Malaizijos lėktuvo juodosios dėžės, kurios turėtų suteikti detalesnės informacijos apie katastrofos priežastis. Tačiau dauguma ekspertų samprotauja, kad pastaroji informacija gali būti paveikta ir nerodyti realios situacijos.

Laukiant aiškesnių detalių Europos Sąjungos atstovai sutarė surengti ketvirtadienį susitikimą, kuriame spręs kokias sankcijas skirti Rusijai. Tuo tarpu iki šio susirinkimo ir jame priimtų sprendimų paskelbimo akcijų rinkos turėtų kiek atitrūkti nuo neramumų Ukrainoje ir aktyviau reaguoti į skelbiamus regionuose makroekonominius rodiklius.

Antradienį paaiškėjo, kad JAV liepos mėnesio infliacijos lygis, kaip ir prognozuota, išsilaikė ties 0,3 proc. ir lyginant su praėjusiu mėnesiu sumažėjo 0,1 proc. nuo buvusio 0,4 proc. Žinoma, toks infliacijos lygis bendrai šalies ekonominiai situacijai nėra naudingas, tačiau akcijų rinkos į pastarąjį pokytį reagavo teigiamai.

JAV akcijų indeksas Dow Jones Indus. Avg. pakilo 0,36 proc., o S&P 500 vertė padidėjo 0,5 proc. Esant šalyje tokiam infliacijos lygiui investuotojai dar samprotauja, kad pati ekonomika nėra pajėgi tinkamai veikti ir susireguliuoti, ir dar reikalingas JAV institucijų įsikišimas, stengiantis kilstelėti bendrą ekonomikos lygį.

Šiandien svarbesnių makroekonominių įvykių sulauksime iš euro zonos, kur paaiškės kaip pasikeitė regiono vartotojų pasitikėjimo indeksas. Remiantis prognozėmis matyti, kad šis rodiklis turėtų išsilaikyti nepakitęs ties -7,5 riba, o bet koks jo teigiamas pokytis turėtų įnešti rinkos investuotojams optimizmo.

Valiutų rinkos

Antradienį JAV doleris sustiprėjo prieš eurą, EUR/USD santykiui peršokant 1,35 lygį ir dienos pabaigoje kursui apsistojant ties 1,3465 (-0,4 proc. dienos pokytis). Tokį valiutų kurso svyravimą paveikė investuotojų įžvalgos, kad JAV, didžiausia pasaulyje ekonomika, vis aktyviau rodo augimą, o tai signalizuoja apie laiką kelti šalies bazinę palūkanų normą, kuri teigiamai paveiktų ir sustiprintų vietos valiutą.

Tokius investuotojų pastebėjimus sustiprino paskelbtos išaugusios gyvenamųjų namų pardavimų apimtys, kurios pranoko prognozes pakildamos nuo praėjusio laikotarpio 2,6 proc. Taip pat prie pastarųjų nuotaikų prisidėjo Richmond FED‘o gamybos užsakymų indeksas, kurio vertė šoktelėjo nuo 4 iki 7, tuo tarpu analitikai tikėjosi sulaukti augimo iki 5.

Trečiadienį ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi panašiame lygyje kaip vakar dienos pabaigoje. Šiuo metu euras atrodo gana silpnai prieš JAV dolerį ir vienas iš pagrindinių veiksnių, artimoje perspektyvoje neleisiančių EUR/USD kursui pakilti, išliks ECB svarstymai apie galimą ekonomikos skatinimą, kuris pareikalautų didelių investicijų.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį apyvarta Baltijos akcijų rinkose buvo labai panaši kaip ir pirmadienį – pasiekė beveik 398 tūkst. eurų. Priešingai nei likusioje Europoje, Vilniaus, Talino ir Rygos indeksai neigiamai koregavosi atitinkamai po 0,15 proc., 0,32 proc. ir 1,01 proc.

Aktyvumu antrą dieną iš eilės pasižymėjo „Šiaulių bankas“, kurio vertė vakar dienos metu išliko nepakitusi ties 0,295 euro už akciją, o pozicijoje dominavo smulkieji investuotojai, kurie apsikeitė akcijomis už daugiau nei 104 tūkst. eurų.

Taip pat iš investuotojų akiračio nesitraukia bendrovė „Linas Agro Group“, kurios akcijos vertė pakilo 0,98 proc., mokant 0,72 euro už akciją.

Antradienį pozicijoje nebuvo fiksuota tiesioginių sandorių, tačiau matyti, kad prekiavo stambesni investuotojai, sudarydami 9 sandorius, kurių metu buvo perleista daugiau nei 110 tūkst. akcijų, bendrai už jas sumokant 79 tūkst. eurų.

Antradienį vyko bendrovės „Lietuvos dujos“ visuotinis akcininkų susirinkimas, kurio metu buvo nuspręsta daugiau nei 53 mln. litų paskirstyti dividendais, akcininkams mokant už akciją 0,053 euro (0,18 LTL). Šiandien svarbių įvykių Baltijos akcijų rinkose skelbti nenumatoma, todėl investuotojai toliau vertins įmonių paskelbtus rezultatus ir žvelgs į bendras Europos akcijų rinkų tendencijas.