Remiantis ZEW instituto liepos mėnesio duomenimis, daugiau analitikų pasisakė, kad esama Vokietijos verslo aplinkos situacija yra vertinama blogiau nei prieš tai buvusį laikotarpį. Taip pat daugiau respondentų tiki, kad per ateinančius šešis mėnesius ši situacija gerėti neturėtų. Tuo tarpu JAV akcijų rinkose vyravo skirtingos investuotojų nuotaikos.

Finansinio sektoriaus indeksui Dow Jones US Financials dienos prekybą baigiant su 0,57 proc. pakilimų, o indekso S&P 500 vertei susitraukiant 0,19 proc. Tokiems JAV akcijų rinkų pokyčiams turėjo įtakos paskelbtos mažmeninių pardavimų apimtys, kurių augimas nepasiekė analitikų prognozuotos 0,6 proc. reikšmės ir apsistojo ties 0,2 proc. augimu.

Tačiau investuotojus teigiamai nustebino Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus aktyvumas, indeksui šoktelint nuo 19,28 iki 25,6, tuo tarpu analitikai prognozavo, kad pastarasis indeksas sumažės ir apsistos ties 17,0 riba. Tuo tarpu JAV finansinio sektoriaus akcijų dinamiką teigiamai paveikė FED banko prezidentės pasisakymai, kad šalies ekonomikai dar reikalingas skatinimas.

Trečiadienį JAV paaiškės kaip pasikeitė gamintojų kainų indeksas bei pramonės produkcijos apimtys. Remiantis analitikų prognozėmis, pirmojo pokytis turėtų pasikeisti nuo -0,2 proc. į 0,2 proc., o antrojo sumažėti nuo 0,6 proc. iki 0,3 proc. Taigi trečiadienį taip pat galime sulaukti JAV rinkose permainingų nuotaikų. Tuo tarpu trečiadienio ryte Azijos akcijų rinkose vyrauja teigiamos nuotaikos paskelbus, kad Kinijos metinis antrojo ketvirčio BVP buvo fiksuotas geresnis nei tikėtasi. Tokios naujienos trečiadienio prekybos metu gali persiduoti ir į Europą, teigiamai paveikiant akcijų rinkų vertę.

Valiutų rinkos

Antradienį EUR/USD valiutų kursas neigiamai koregavosi 0,32 proc. iki 1,3565 lygio, JAV FED‘o prezidentei užsiminus, kad šalies ekonomika nėra stabilioje padėtyje ir dar reikalingas kiekybinio skatinimo išlaikymas.

Taip pat JAV Centrinį banką neramina pastovumo neišlaikantys šalies darbo rinkos rodikliai ir teigiama, kad tik jiems pagerėjus bus galima svarstyti apie bazinės palūkanų normos didinimą. Trečiadienio ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi panašiame lygyje kaip ir antradienį ties 1,3560 riba. Trečiadienį ir toliau pagrindinių aspektu užsienio valiutų investuotojams išliks JAV FED‘o prezidentės posėdis, kurio metu investuotojai tikėsis išgirsti papildomos informacijos apie banko artimiausią politikos vykdymą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį prieš prekybos sesiją paskelbti „Olympic Entertainment Group“ veiklos rezultatai nudžiugino investuotojus ir prekybos metu stumtelėjo 1,03 proc. akcijos vertę iki 1,97 euro, smulkiems investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 48 tūkst. eurų.

Antradienį Baltijos akcijų rinkose vyravo teigiamos investuotojų nuotaikos indeksui Baltic Benchmark pakylant 0,32 proc. ir išaugant dienos apyvartai iki 518 tūkst. eurų. Šiandien aktyvumo turėtume sulaukti „Olainfarm“ pozicijoje, bendrovei paskelbus apie veiklos rezultatus.

Preliminariais duomenimis, įmonės birželio mėnesio pardavimų apimtys sumažėjo -22 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpių prieš metus. Tuo tarpu per šešis šių metų mėnesius bendrovės pardavimai augo 40 proc.

Taip pat trečiadienį buvo paskelbta informacija, kad „Panevėžio statybos trestas“ pasirašė sutartį dėl buvusios ligoninės pastatų komplekso rekonstrukcijos į gyvenamąsias ir administracines patalpas Vilniuje.

Projekto vertė nėra skelbiama, o patį projektą tikimasi įgyvendinti per 3 metus. Bendrai vertinant pranešimas apie naują užsakymą turėtų pozityviai nuteikti investuotojus.

Antradienį buvo paskutinė diena, kada investuotojai įsigiję „Latvijas Gaze“ ir „Valmieras stikla šķiedra“ akcijų pretendavo į atitinkamai 0.72 EUR ir 0.084 EUR dydžio dividendus (pagal antradienio  uždarymo kainas, tai atitiko apie 7 proc. ir apie 2,4 proc. dividendinį pelningumą). Tad trečiadienį šių bendrovių akcijų kainos turėtų fiksuoti neigiamus pokyčius.