Dėl tokių žinių vakar dieną buvo sustabdyta prekyba banko akcijomis, o nuo trečiadienio pradžios banko akcijų vertė nukrito net 21,09 proc. (nuo savaitės pradžios 32,31 proc.). Bendrai tokios naujienos paveikė ir kitus Europoje esančius bankus, investuotojams nuogąstaujant, kad situacija gali pasklisti platesniu mastu ir turėti įtakos kitose šalyse esančioms finansų sistemoms. JAV akcijų rinkos taip pat neigiamai reagavo į susiklosčiusią situaciją Portugalijoje, indeksų DJ US Financials ir Russell 2000 vertėms nukrentant po 0,55 proc. ir 1,02 proc.

Taip pat įtakos pasaulio akcijų rinkų indeksams turėjo išaugusi karinė įtampa vidurio rytuose, kuri tikėtina ateities perspektyvoje, gali stumtelti naftos kainą aukštyn. Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių sulauksime Vokietijoje, kur bus skelbiamas metinis birželio mėnesio infliacijos lygis. Apžvalgininkai prognozuoja, kad pastarasis rodiklis turėtų išsilaikyti nepakitęs ties 1,0 proc. riba. Penktadienio ryte Azijoje vyrauja permainingos nuotaikos, o Europos akcijų indeksų ateities reikšmės nerodo vieningos krypties, todėl, tikėtina, kad šiandien Europos akcijų rinkos atsidarys be vieningos krypties.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis buvo stumiamas 0,22 proc. (iki 1,3600) neigiama linkme, eurui patiriant spaudimą dėl susiklosčiusios neigiamos situacijos Portugalijos finansiniame sektoriuje. Taip pat vakar dieną JAV buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius pasiekė 304 tūkst., tuo tarpu analitikai prognozavo, kad rodiklis turėtų fiksuoti 315 tūkst. Šio rodiklio sumažėjimas yra geras ženklas, prognozuojant, kad šalyje ateityje darbo lygis gali augti. Penktadienio ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi tame pačiame lygyje kaip ir vakar dienos pabaigoje. Šiandien svarbesnių makroekonominių įvykių regionuose nebus skelbiama, tačiau dar paaštrėjus bankų sektorių padėčiai Europoje, yra tikimybė, kad euras gali susilpnėti prieš kitas pagrindines valiutas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Vilniaus ir Talino vertybinių popierių biržų indeksai fiksavo neigiamus atšokimus, atitinkamai po 0,15 proc. ir 0,72 proc. Tuo tarpu Rygoje buvo jaučiamas optimizmas, indeksui pakylant 0,65 proc. Estijos biržoje aktyviausiai buvo prekiauta „Tallink Grupp“ ir „Merko Ehitus“, bendrovių akcijomis, jų vertėms pasukant skirtingomis linkmėmis: pirmosios +0,13 proc., antrosios -1,11 proc. Vilniaus biržoje aktyvumu pasižymėjo „City Service“ (-2,26 proc., mokant už akciją 1,73 euro), pozicijoje dominuojant smulkiems investuotojams ir sudarant 73,3 tūkst. apyvartą. Tokį aktyvumą paskatino išplatinta viešai informacija, kad iš „City Service“ perkant šilumą, Vilnius patyrė 71 mln. litų nuostolių.

Į vakar prieš prekybą paskelbtus teigiamus „Vilkyškių pieninė“ veiklos rezultatus investuotojai didelio dėmesio nekreipė, apsikeisdami bendrovės vertybiniais popieriais tik už 4,2 tūkst. eurų ir išlaikydami akcijos vertę nepakitusią ties 2,09 eur. Latvijos biržoje aktyviausiai buvo prekiauta „Olainfarm“ vertybiniais popieriais, pozicijoje sudarant 12 sandoriu, kuriais buvo perleista 15,3 tūkst. eurų ir akcijos vertę pakeliant 0,25 proc. iki 8.02 euro.