Taip pat vakar investuotojų akys buvo nukreiptos į Portugalijos „Espirito Santo International“ banką, kuris susidūrė su sunkumais išmokant pinigus investuotojams už trumpalaikes skolinimosi obligacijas. Tokie veiksmai lėmė beveik 4,7 proc. banko akcijų kritimą, kuris atsispindėjo Portugalijos PSI20 indekse, stumtelint jį neigiama 2,13 proc. linkme. JAV akcijų rinkos vakar dieną vieningai kilo, pagrindiniams šalies indeksams S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. vertę pakeliant atitinkamai po 0,46 proc. ir 0,47 proc.

Trečiadienį JAV FED‘as paskelbė paskutinio susirinkimo protokolą, kuris trumpalaikėje perspektyvoje prislopino investuotojų spekuliacijas, kad bazinė palūkanų norma bus keliama greičiau nei anksčiau buvo manoma. Kiek vėliau FED‘o prezidentė Janet Yellen teigė, kad palūkanų normos, tikriausiai, išliks žemame lygyje protingą laiko tarpą. Iš šio pasisakymo seka išvada, kad didelę svarbą turi makroekonominiai šalies rodikliai, kuriems ir toliau išliekant geriems, Centrinio banko politika gali būti pakeista. Šiandien bus paskelbta ECB mėnesio ataskaita, kurioje investuotojai galės apžvelgti detaliau banko analizę apie dabartinę euro zonos ekonominę situaciją bei kainų stabilumą regione. Taip pat paaiškės kaip pasikeitė savaitinis bedarbių skaičius JAV. Apžvalgininkai prognozuoja, kad pastarasis rodiklis turėtų išlikti pastovus ir siekti 315 tūkst.

Valiutų rinkos

Trečiadienį, ketvirtą dieną iš eilės, pagrindinių EUR/USD valiutų kursas rodė kilimo tendenciją ir pasiekė 1,3630 lygį. JAV oficialių FED‘o asmenų pasisakymai, kad bazinė palūkanų norma kol kas bus išlaikoma esamame žemame lygyje, stūmė JAV dolerį žemyn prieš eurą 0,15 proc. Šiandien ryte EUR/USD santykis dar pakilo 0,12 proc. ir laikosi ties 1,3645 riba. Ketvirtadienį euro zonoje svarbių makroekonominių įvykių skelbiama nebus, tačiau tam tikros įžvalgos iš ECB mėnesinės ataskaitos gali paveikti tam tikra linkme euro svyravimus prieš kitas pagrindines pasaulio valiutas. Tuo tarpu JAV prognozuojamas skelbti savaitinis bedarbių paraiškų skaičius turėtų išlikti stabilus, tačiau pastarajam rodikliui sumažėjus, tikėtina, JAV doleris taptų nežymiai stipresnis prieš eurą, tokių būdu pristabdant EUR/USD kurso kilimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienis Baltijos akcijų rinkose buvo santykinai ramus, bendrai investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 487 tūkst. eurų ir Baltijos šalių indeksui Baltic Benchmark nukrentant 0,14 proc. Aktyviausiai smulkūs investuotojai keitėsi estiško kapitalo „Silvano Fashion Group“ (0,0 proc.) ir „Tallink Grupp“ (-0,13 proc.) įmonių akcijomis. Vilniaus biržoje aktyvumu pasižymėjo „Linas Agro Group“ (-0,43 proc.) ir „Rokiškio sūris“ (-1,79 proc.). Vakar dieną „Nordecon“ išplatino pranešimą, apie naują užsakymą, kurio vertė sudaro apie 6 mln. eurų ir numatomas šio projekto įgyvendinimas yra 2015 metų liepos – rugsėjo mėn. Taip pat bendrovė pranešė apie planuojamą įstatinio kapitalo didinimą, kuris sudarys daugiau nei 1,03 mln. eurų. Į pastarąsias naujienas investuotojai sureagavo teigiamai, įmonės akcijos vertę pakeldami 1,94 proc. iki 1,05 euro už akciją ir perleisdami akcijų už beveik 20 tūkst. eurų. Šiandien tikėtina investuotojai mažins „Silvano Fashion Group“ akcijų kainą, nes prekyba vyks akcijomis, kurios nebesuteiks teisės į 0.10 EUR dydžio dividendus. Taip pat šiandien buvo išplatintas „Vilkyškių pieninė" pranešimas apie grupės pardavimus 2014 m. birželio mėnesį. Remiantis informacija, 2014 m. birželio mėnesį bendrovės konsoliduoti pardavimai buvo 4% didesni negu 2013 m. birželio mėnesį. Taip pat bendrovės pardavimai per 12 einamųjų mėnesių buvo 26% didesni negu lyginamuoju laikotarpiu prieš metus (2012 m. liepos mėn. – 2013 m. birželio mėn.).