Palūkanų norma už naudojimąsi ribinio skolinimosi galimybe sumažinta nuo 0,75 proc. iki 0,40 procento. ECB vien tik palūkanų normų karpymu neapsiribojo, ir pristatė papildomų priemonių paketą. Tiesa, ne visos tokių priemonių detalės yra atskleistos. Turint mintyje, kad ECB jau ėmėsi ryžtingų priemonių, šio susitikimo metu daugiausiai dėmesio atititeks M. Draghio spaudos konferencijai. Jos metu ECB vadovas demonstruos ryžtą daryti viską, kad defliacijos rizikų būtų išvengta, tačiau siurprizų nėra laukiama. Visgi manome, kad retorika imtis papildomų veiks! mų (prireikus) gali turėti neigiamos įtakos eurui.

JAV skelbs (15 val. 30 min. Lietuvos laiku) svarbius darbo rinkos duomenis. Prognozuojama, kad birželį privačiame sektoriuje bus sukurta maždaug 210 tūkst. naujų darbo vietų. Gegužę buvo sukurta 217 tūkst. naujų darbo vietų, o tai reiškia, kad paskutinius keturis mėnesius darbo vietų kūrimas viršijo 200 tūkst. kartelę. Tokio spartaus darbo vietų kūrimo nebuvo nuo pat 1999 metų. Tuo tarpu bendras nedarbo lygis turėtų išlikti nepakitęs (6,3 proc.). Apskritai, laukiama palankių duomenų, todėl gana nemenka tikimybė, kad pagrindiniai JAV akcijų indeksai ir vėl šturmuos rekordines aukštumas.

Vertinant bendrai, investuotojo kalendoriuje šiandien yra unikali situacija, t. y. ECB vadovo M. Draghio spaudos konferencijos pradžioje JAV skelbs darbo rinkos duomenis. Tai gali lemti didesnius negu įprastai valiutų rinkų svyravimus. Šįryt EUR/USD kursas yra ties 1,365 JAV dolerio už eurą lygiu.

Baltijos akcijų biržos atkartojo Vakarų Europos tendencijas (STOXX Europe 600 +0.23 proc. OMX Baltic Benchmark +0,34 procento). Bendrą apyvartą padidino tiesioginiai sandoriai LESTO (+2,50 proc.) ir „Aprangos“ (+0,38 proc.) akcijomis. „Lietuvos dujoms“ (-0.43 proc.) antradienį paskelbus apie ketinimą mokėti dividendus iš 2013 metų pelno, brango energetikos bendrovių „Lietuvos energijos gamyba“ (+2,74 proc.) ir LITGRID (+3,75 procento) akcijos.

Vakar premjeras A.Butkevičius žurnalistams užsiminė, kad „Amber Grid“ dividendai šiemet taip pat papildys biudžetą, bet konkrečių sumų nenurodė, kol dar nepriimtas Vyriausybės nutarimo projektas. Taigi, energetikos bendrovių akcijos išliks investuotojų dėmesio centre.