Taip pat prie teigiamų nuotaikų prisidėjo fiksuotas žemesnis nei prognozuota euro zonos gegužės mėnesio nedarbo lygis, o Vokietijoje pastarasis rodiklis išsilaikė nepakitęs. JAV akcijų rinkose taip pat vyravo optimizmas. Teigiamos nuotaikos iš Europos bei geri makroekonominiai rodikliai iš Kinijos stumtelėjo S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. indeksus į viršų, pastariesiems dienos pabaigoje užsidarant su 0,67 proc. ir 0,77 proc. vertės prieaugiais. Teigiamų nuotaikų investuotojams nesugadino ir paskelbtas prognozių nepatvirtinęs (55,9) JAV birželio mėnesio ISM gamybos užsakymų rodiklis, kurio vertė nuo praėjusio laikotarpio sumažėjo nuo 55,4 iki 55,3. Šiandien bus paskelbtas euro zonos gegužės mėnesio PMI rodiklis, kuris atspindi privačių kompanijų sektoriaus veiklos aktyvumą.

Tikimasi, kad pastarasis rodiklis išsilaikys ties 0,0 proc. nuo prieš tai laikotarpį buvusios -0,1 proc. Taip pat makroekonominių naujienų sulauksime iš JAV, kur paaiškės birželio mėnesio privataus sektoriaus užimtumo lygis. Analitikai prognozuoja, kad šis rodiklis turėtų pakilti nuo 179 tūkst. iki 205 tūkst. Taipogi, pagal prognozes, šalies gamybos užsakymų indeksas turėtų pereiti iš neigiamo pokyčio į teigiamą, pakildamas nuo -0,3 proc. iki 0,7 proc. Bendrai lyginant makroekonominius rodiklius yra matoma teigiama tendenciją, kuri tikėtina šiandienos prekybos metu į akcijų rinkas įneš optimistinių prekybos nuotaikų.

Valiutų rinkos

Antradienį EUR/USD valiutų kursas nepateikė didelių svyravimų ir išliko panašiame lygyje kaip pirmadienio dienos pabaigoje – ties 1,3690 riba. Regionuose paskelbti makroekonominiai įvykiai neturėjo didelės įtakos pagrindinių valiutų kurso svyravimams. Šiandien JAV doleris stiprėja prieš eurą, kursui nukritus 0,14 proc. iki 1,3670 lygio. Šį svyravimą galima būtų sieti su išaugusiu investuotojų nerimu dėl galimos ECB monetarinės politikos, kuri gali neigiamai paveikti euro vertę prieš kitas pagrindines valiutas. Tikėtina, kad tokia įtampa užsienio valiutų rinkose gali išsilaikyti iki ketvirtadienio, kuomet vyks ECB posėdis, kurio metu bus sprendžiami tolimesni veiksmai bei iš už Atlanto paaiškės darbo rinkos duomenys.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Baltijos akcijų rinkose buvo jaučiamas smulkių investuotojų aktyvumas, rinkoje sudarant 517 sandorių ir pasiekiant 676 eurų apyvartą. Aukščiausią dienos apyvartą pasiekė „Tallinna Vesi“ (2,27 proc.) ir „Silvano Fashion Group“ (-1,49 proc.) įmonės, už jų akcijas mokant po 13,5 eur. ir 1,99 eur. Antradienį, prekybos metu, investuotojai sulaukė svarbių, su įmonės veikla susijusių įvykių. Įmonė „Apranga“ paskelbė, kad grupės tinklo apyvarta (su PVM) 2014 m. birželio mėnesį sudarė 50,5 mln. litų (14,6 mln. eurų) ir buvo 18,4% didesnė nei 2013 m. birželio mėnesį. O taip pat, sausio – birželio mėnesiais „Aprangos“ grupės tinklo mažmeninė prekių apyvarta (su PVM) išaugo 10,6%, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2013 metais. Tokios naujienos rinkos dalyvių buvo sutiktos teigiamai, akcijos vertei šoktelint 0,76 proc. Kita palanki dienos naujiena investuotojams buvo informaciją apie „Lietuvos dujos“ neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo sušaukimo pranešimą, kuriame numatoma svarstyti apie pelno paskirstymą dividendais, akcininkams išmokant 0,053 eur. vienai akcijai. Tokios žinios investuotojus nudžiugino ir akcijos vertė šoktelėjo 7,06 proc. iki 0,698 euro už akciją.