Azijos rinkose neigiamos nuotaikos vyrauja jau trečią prekybos sesiją iš eilės. Nerimaujama, kad įtampa Irake ir dėl to kylančios naftos kainos didins bendrovių kaštus. BRENT rūšies naftos kaina stabilizavosi ties 112,5 JAV dolerio už barelį. Priminsime, kad Irako vyriausybė deda visas pastangas kovoje su Šiaurinėje šalies dalyje įsitvirtinusiais sunitų islamistais.

Šiandien prasideda dvi dienas truksiantis FED susitikimas, apie kurio sprendimus bus paskelbta rytoj. Be to, šiandien mūsų laukia Vokietijos ZEW instituto verslo lūkesčių rodiklis, JAV nekilnojamo turto rinkos duomenys ir JAV infliacijos rodikliai. Svarbių makroekonomikos rodiklių gausa nustelbs prasidedantį FED susitikimą ir spekuliacijas dėl sprendimų. Azijos rinkose šįryt vyrauja skirtingos nuotaikos (NIKKEI +0,40 proc., HANG SENG -0,56 proc.).

Baltijos šalių rinkose indeksų pokyčiai svyravo tarp teigiamų ir neigiamų reikšmių (OMXV -0,39 proc., OMXT +0,04 proc.). Aktyvumas vakar buvo didesnis negu penktadienį – sudaryti 455 sandoriai, apyvarta buvo 1,5 mln. eurų. „Olainfarm“ jau pasibaigus prekybai paskelbė, kad gegužę gavo 10,62 mln. eurų pajamų, t. y. net 121 proc. daugiau palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus. Investuotojai tokius rezultatus neabejotinai įvertins palankiai – šiandien didės ne tik aktyvumas, bet ir akcijų kaina. Talino biržoje aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“ (-0,76 proc., 48 tūkst. eurų apyvarta), didžiausia apyvarta pasiekta „Silvano Fashion Group“ (-1,99 proc., 207 tūkst. eurų, 25 sandoriai).

 Vakar baigėsi oficialūs pasiūlymai supirkti „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas.  Valstybės kontroliuojamos „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ už 449,90 mln. litų supirko maždaug po 40 proc. bendrovių „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ akcijų, kurias pardavė ir Rusijos koncernas „Gazprom“. Užbaigusi akcijų išpirkimą valstybė kontroliuos 96,64 proc. „Lietuvos dujų“ ir 96,58 proc. „Amber Grid“ įstatinio kapitalo ir peržengusi 95 proc. galėtų inicijuoti privalomąjį akcijų išpirkimą. Manome, kad privalomo išpirkimo tikimybė yra menka, kadangi „Lietuvos energijos“ vadovybė nekartą užsiminė apie planus dalį turto parduoti privatiems investuotojams. Taip būtų pritrauktos reikalingos lėšos plėtrai ir padidintas aktyvumas kapitalo rinkose. Žvelgiant trumpuoju laikotarpiu, akcijų likvidumas neturėtų ypatingai nukentėti, nes „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas pardavė atitinkamai 9,2 proc. ir 9,6 proc. akcininkų.