Gegužės mėnesį apyvarta, palyginti su kovo mėnesiu, didėjo 0,3 proc., nors laukta 0,6 proc. augimo. Paraiškų bedarbio išmokoms gauti kiekis augo nuo 312 tūkst. iki 317 tūkst., tačiau tikėtasi paraiškų skaičiaus mažėjimo.

Lūkesčių neatitikę makroekonomikos rodikliai paskatino investuotojus parduoti – S&P500 ir DOW JONES akcijų indeksai smuktelėjo atitinkamai 0,71 proc. ir 0,65 procento.

Penktadienį pasibaigė Japonijos centrinio banko susitikimas. Kaip ir tikėtasi, turto supirkimo programos (270 trln. jenų) apimtis buvo nepakeista, o centrinis bankas pažymėjo gerėjančią Japonijos ekonomikos padėtį.

Japonijos NIKKEI akcijų indekso reikšmė didėja 0,50 procento. Penktadienio rytą Kinija paskelbė, kad gegužę, palyginti su balandžio mėnesiu, mažmeninės prekybos apyvarta augo 12,5 proc. arba 0,4 proc.. daugiau  negu tikėtasi.

Pramonės produkcijos duomenys atitiko analitikų prognozes (8,8 proc.). Investuotojai duomenis įvertino palankiai ir pakėlė HANG SENG indekso reikšmę iki beveik 1 procento. Labai tikėtina, kad Europos akcijų rinkose prekyba prasidės teigiamomis nuotaikomis.

Europos akcijų rinkos neįgavo vienos krypties – indeksų pokyčiai buvo nedideli ir svyravo tarp teigiamų bei neigiamų reikšmių. Tuo tarpu Baltijos šalių rinkose (OMX Baltic Benchmark +0,40 proc.)  optimizmo būta daugiau, bendra apyvarta buvo 675 tūkst. eurų, o aktyvumas išliko gana menkas (413 sandorių).

Svarbiausia naujiena neabejotinai tapo žinia, kad „Gazprom“ traukiasi iš Lietuvos

Aktyviausiai prekiauta Talino biržos flagmano „Tallink Grupp“  (+0,63 proc., 137 tūkst. eurų apyvarta) akcijomis. LESTO brango 1 proc. iki 0,90 euro, apyvarta buvo 29 tūkst. eurų. Vertinant bendrai, naujienų stoka ir gana mažos apyvartos turėtų lemti pakankamai ramią ir paskutinės savaitės dienos prekybos sesiją.

Gazprom“ traukiasi iš Lietuvos. Rusijos koncernas „Gazprom“ naudojasi oficialiu siūlymu ir už 417,1 mln. litų parduoda turimas „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ akcijas. Jas išpirks valstybės valdomos „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“. Sandoriui įvykus valstybei priklausys ne mažiau kaip 93,7 proc. dujų įmonių akcijų (smulkiesiems akcininkams po 6,3 proc. bendrovių akcijų).

Sandoris bus pilnai užbaigtas tik pirmadienį, t. y. paskutinę oficialių pasiūlymų įgyvendinimo dieną. Priminsime, kad „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ nuo birželio 2 iki birželio 16 dienos iš likusių akcininkų superka „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas, o jų kaina yra atitinkamai už 0,653 euro ir 0,762 euro. Lietuvai - tai svarbus žingsnis energetinės nepriklausomybės link.

Tuo tarpu vertinant iš smulkiųjų akcininkų perspektyvos, žinia, kad iš bendrovės valdymo traukiasi jau antras stambus užsienio investuotojas (Vokietijos koncernas E.ON savo kontroliuojamą akcijų paketą pardavė anksčiau) pirminiu vertinimu gali atrodyti neigiama.

Iš tiesų reikia nepamiršti, kad  valstybei akcijų išpirkimas iš E.ON ir „Gazprom“ kainavo nemažai ir tai didina smulkiųjų lūkesčius, kad valstybės kontroliuojamos bendrovės ieškos būdų lėšas greitai susigrąžinti, pavyzdžiui, dividendų išmokėjimo ar įstatinio kapitalo mažinimo forma.