Taip pat ECB patvirtino, kad bankų depozitinės palūkanos indėliams ECB sąskaitoje yra sumažinamos nuo 0,00 proc. iki -0,1 proc. Bendrai pastarųjų rodiklių sumažinimas reiškia, kad skolinimasis euro zonoje atpigo, tuo tarpu komerciniams bankams neapsimokės laikyti savo turimų finansinių išteklių saugioje ECB sąskaitoje – bus priversti ieškoti alternatyvų, perskirstant didelius pinigų srautus. ECB prezidentas M. Draghi konferencijos metu užsiminė, kad ateityje bus imamasi daugiau papildomų priemonių, kurios turėtų pakelti ekonomikos lygį. Taip pat optimizmo akcijų rinkoms ketvirtadienį pridėjo paskelbtos 2,4 proc. išaugusios euro zonos mažmeninės prekybos apimtys, toks rodiklio pokytis nustebino investuotojus, nes buvo tikimasi dvigubai mažesnio šio rodiklio pokyčio. Vakar JAV buvo fiksuotas išaugęs savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, tačiau tai neturėjo jokios įtakos JAV akcijų indeksų pokyčiams. Šalies investuotojai buvo susikoncentravę į Europoje vykstančius pokyčius. S&P 500 indeksas pakilo 0,65 proc. ir pasiekė visų laikų aukštumas, fiksuodamas 1940,46 punktų ribą. Šiandien Vokietijoje bus skelbiamas balandžio mėn. pramonės produkcijos indeksas, kurio pokytis turėtų pasikeisti iš -0,5 proc. iki teigiamo 0,4 proc. Taip pat JAV investuotojai, pagal prognozes, turėtų sulaukti kiek prastesnių nedarbo rinkos rezultatų.

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį EUR/USD valiutų kursas stipriai reagavo į skelbiant euro zonos makroekonominius rodiklius, svyravimų amplitudei siekiant nuo 1,3503 iki 1,3654. Nors ECB sumažino bazines palūkanų normą ir depozitinio indėlio palūkanų normą pakeitė iš teigiamų į neigiamas, dienos pabaigoje euro vertė prieš JAV dolerį fiksavo 0,21 proc. augimą. Tokią susidariusią situaciją galėtume paaiškinti tuo, kad ECB nepriėmė griežto sprendimo dėl kiekybinio ekonomikos skatinimo, o tai paskatino investuotojus fiksuoti trumpalaikius pelnus. Taip pat JAV doleris nesustiprėjo prieš eurą, JAV investuotojams laukiant šiandien skelbiamų nedarbo rinkos rodiklių. Apžvalgininkai prognozuoja, kad dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus turėtų sumažėti daugiau nei 25 proc. nuo 288 tūkst. iki 215 tūkst. Tai yra gana reikšmingas neigiamas pokytis, kuris galėtų paskatinti spekuliacijas, dėl tolimesnių FED‘o kiekybinio ekonomikos skatinimo apimčių pristabdymo. Šiandien ryte pagrindinės valiutų poros kursas ir toliau kopia aukštyn, fiksuodamas 0,15 proc. pokyti ir pasiekdamas 1,3660 lygį. Galima tikėtis, kad šiandien paskelbus prastesnius JAV makroekonominius rodiklius euras prieš JAV dolerį gali sustiprėti daugiau nei per vakar dieną.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos vertybinių popierių rinkoje apyvarta buvo gerokai didesnė nei įprastai – 2,93 mln. eurų. Daugiau nei 2,4 mln. eurų buvo suprekiauta „Klaipėdos nafta“ pozicijoje, kurioje 3 tiesioginiais sandoriais buvo perleista virš 8 mln. akcijų, perleidimo metu už akciją mokant 0,3 euro. Akivaizdu, kad akcijas perleido institucinis investuotojas (-jai). Bloomberg duomenimis 2014 balandžio 30 d. pabaigoje East Capital Asset Management valdomas „East Capital Baltic Fund“ turėjo beveik 8 mln. akcijų. Tikėtina, kad šis fondas galėjo dalyvauti šiuose sandoriuose. Taip pat naftos produktų krovos bendrovė dienos pabaigoje išplatino pranešimą apie veiklos rezultatus. Remiantis paskelbta informacija, preliminarios pardavimo pajamos už 2014 m. gegužės mėnesį išaugo 23,6 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu periodu. Tuo tarpu pajamos per penkis šių metų mėnesius susitraukė 21,5 proc. lyginant situaciją su praėjusiais metais. Pagrinde tokius pokyčius lėmė tai, kad bendrovės pagrindinis klientas AB „Orlen Lietuva“ sumažino produktų krovą terminale. Bendrai vakar dieną situacija Baltijos akcijų rinkose buvo teigiama, didesnei daliai akcijų fiksuojant prieaugius, indeksui Baltic Benchmark pakylant 0,12 proc. Šiandien ryte Europos akcijų rinkų ateities sandoriai rodo teigiamus pokyčius, todėl tikėtina, kad ir Baltijos šalių indeksai prekybos sesiją pradės teigiamomis nuotaikomis.