Po pirmadienį buvusios nedarbo dienos Didžiojoje Britanijoje, antradienį grįžę investuotojai taip pat teigiamai reagavo į bendras akcijų rinkų tendencijas ir indekso FTSE 100 vertę pakėlė 0,43 proc. Kadangi vakar dieną Europoje nebuvo skelbiama svarbių makroekonominių įvykių, akcijų rinkos buvo stumiamos į viršų dėl optimizmo, kad ECB greitu metu imsis papildomų priemonių, siekiant pakelti bendrą regiono ekonomikos lygį. Taip pat prie šio optimizmo prisidėjo JAV paskelbti makroekonominiai rodikliai, kurie paskatino ir Valstijų akcijų rinkas kopti aukštyn. Didieji JAV indeksai S&P 500 ir Dow Jones Indus. Avg. pakilo atitinkamai po 0,60 proc. ir 0,42 proc. Remiantis statistiniais duomenimis, JAV vartotojų pasitikėjimas esama ekonomikos padėtimi patvirtino analitikų prognozes, indeksui pakylant nuo 81,7 iki 83,0. Tuo tarpu investuotojus netikėtai pradžiugino ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtys. Analitikai prognozavo, kad pastarasis rodiklis balandžio mėnesį turėtų fiksuoti neigiamą -0,7 proc. pokyti, nuo kovo mėnesį buvusio 2,6 proc. augimo, tačiau reali situacija parodė, kad šis rodiklis išlaikė 0,8 proc. augimą. Šiandien iš euro zonos sulauksime svarbių makroekonominių rodiklių. Bus skelbiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas bei Vokietijos nedarbo lygis. Pastariesiems rodikliams padidėjus, tikėtina, kad trečiadienio prekyba akcijų rinkose sustiprins optimistines nuotaikas ir pratęs augimo tendenciją.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas nežymiai sumažėjo ir pasiekė 1,3615 ribą. Paskelbti teigiami JAV makroekonominiai rodikliai investuotojams įnešė optimizmo, kad FED‘as ir toliau mažins kiekybinį ekonomikos skatinimą, kuris leis JAV doleriui atkovoti prarastas pozicijas prieš kitas pagrindines valiutas. Tuo tarpu Europoje vis auga grėsmė, kad ECB greitu metu imsis papildomų ekonomikos skatinimo priemonių, kurios, tikėtina, turės neigiamos įtakos eurui prieš JAV dolerį. Trečiadienio ryte pagrindinių valiutų kursas svyruoja ties 1,3630 lygiu. Šiandien, tikėtina, EUR/USD valiutų poros kurso svyravimai turėtų išlikti nežymūs, nebent skelbiami makroekonominiai rodikliai iš Europos stipriai skirsis nuo analitikų prognozių.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Baltijos akcijų rinkos bendra apyvarta buvo šiek tiek didesnė nei pirmadienį ir siekė 537 tūkst. eurų. Didžiausias investuotojų aktyvumas išliko Talino (+0,41 proc.) biržoje, kurioje aktyviausiai investuotojai keitėsi „Tallink Grupp“ (-0,13 proc.) ir „Tallinna Vesi“ (0,00 proc.) vertybiniais popieriais. Vilniaus (-0,64 proc.) biržoje aktyvumu pasižymėjo „Teo LT“ ir „Panevėžio statybos trestas“, pastarųjų bendrovių akcijų vertėms pakylant po 0,27 proc. ir 0,92 proc. Vakar pasibaigus prekybos sesijai „Grindeks“ išplatino numatomo visuotinio akcininkų susirinkimo dienotvarkę, kurioje nėra įtrauktas išmokamų dividendų paskirstymas, todėl kaip ir buvo galima tikėtis, bendrovė nežada akcininkams paskirstyti pelną už 2013 metus. Taip pat šįryt „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujos“ išplatino pranešimus, kuriuose teigiama, kad oficialieji siūlymai dėl abiejų dujų perdavimo bendrovių prasidės 2014 m. birželio 2 d., pasibaigs 2014 m. birželio 16 d. Oficialiųjų siūlymų kainos sieks atitinkamai – 0,762 EUR (kas yra ~ 2,63 Lt) ir 0.653 EUR (~2.255 Lt) už 1 akciją.