Baltijos šalių rinkose (OMXV -0,6 proc., OMXT -0,3 proc., OMXR +0,3 proc.) pirmojo ketvirčio veiklos rezultatų dar nepaskelbusios bendrovės to neskuba padaryti, todėl nenuostabu, kad rinkos dalyvių aktyvumas yra žemas. Iš viso sudaryti 311 sandorių, kurių bendra vertė siekė 606 tūkst. eurų. Šiandien Vilniaus biržoje aktyvumo sulauksime prekiaujant energetikų akcijomis.

Vakar baigtas Vyriausybės ir „E.ON Ruhrgas International“ sandoris. E.ON valdomas trijų Lietuvos energetikos bendrovių akcijas Vyriausybės valdomoms įmonėms pardavė už 509 mln. litų. „Lietuvos dujų“ sandorio vertė - 219,22 mln. litų, „Amber Grid“ - 171,43 mln. litų, LESTO -  118 mln. litų). Tai reiškia, kad E.ON galutinai pasitraukė iš Lietuvos energetikos sektoriaus. „EPSO-G“ iš E.ON įsigijo 38,9 proc. dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“,  o „Lietuvos energija“ 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ ir 11,76 proc. LESTO akcijų.

Jau vakar prieš paskelbiant sandorio detales investuotojai pardavinėjo „Amber Grid“ (-5,50 proc., 13,5 tūkst. eurų apyvarta) ir „Lietuvos dujų“ (-1,74 proc., 24 tūkst. eurų apyvarta) akcijas. Akivaizdu, kad investuotojai tikėtiną sandorio kainą vertino per daug optimistiškai ir vylėsi akcijas per vėliau būsimą akcijų supirkimą parduoti gerokai brangiau negu pirko rinkoje. Buvo manančių, kad sandorio vertė sudarys įki 700 mln. litų, arba panašiai tiek, kiek akcijos pastaruoju metu buvo vertos biržoje.

Per mėnesį investuotojai sulauks oficialaus siūlymo parduoti „Amber Grid“  ir „Lietuvos dujų“  akcijas. Mūsų skaičiavimais, „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijų vidutinė svertinė šešių mėnesių kaina biržoje yra  0,761 euro ir 0,652 euro už akciją arba atitinkamai 5,7 proc. ir 4 proc. mažesnė už vakar dienos uždarymo kainą.  Neabejojame,  kad „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijos šiandien susidurs su padidėjusia pasiūla, tačiau nuosmukiai neturėtų būti drastiški. LESTO akcininkai oficialaus siūlymo parduoti akcijas nesulauks, kadangi riba dėl oficialaus akcijų supirkimo reikalavimo neperžengta. Tuo tarpu vertinant LESTO akcijų sandorį, viena iš E.ON įsigyta akcija įkainuota 0,4806 euro arba 43,7 proc. mažiau negu vakarykštė rinkos kaina. Visgi reikia turėti mintyje, kad LESTO akcijų įsigijimas yra bendro 509 mln. litų sandorio dalis, todėl remtis tokiais skaičiavimais ir laukti ypatingai didelio pigimo būtų trumparegiška.