OMX Baltic Benchark (+0,39 proc.).  Baltijos šalių rinkose vakar vyravo pasyvi prekyba (301 sandoris, 412 tūkst. eurų apyvarta), tačiau jau šiandien bendras aktyvumas turėtų didėti. Visų pirma investuotojai reaguos į konkurencijos tarybos leidimą dėl energetikų, vertins „Amber Grid“ pirmo ketvirčio veiklos rezultatus. Taip pat pro investuotojų akis nepraslys „Grindeks“ akcininko prašymas į dienotvarkę įtraukti klausimą dėl dividendų ir vykstantis „Tallinna Vesi“ visuotinis akcininkų susirinkimas.

Energetikai investuotojų dėmesio centre. Konkurencijos taryba leido bendrovėms „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ iš Vokietijos energetikos koncerno „E.ON Ruhrgas Internatrional“ įsigyti po 38,91 proc. bendrovių „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujos“ akcijų, taip pat suteiktas leidimas. „Lietuvos energijai“ ir „Epso-G“ pirkti iki 100 proc. abiejų bendrovių akcijų. Kitaip tariant, leidimas suteikia teisę „Lietuvos energijai“ ir „Epso-G“ su „E.ON Ruhrgas Internatrional“ pasirašyti po 38,91 proc. akcijų pirkimo-pardavimo sutartis bei išpirkti akcijas. Jau birželį „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ turėtų skelbti oficialius pasiūlymus išpirkti likusias akcijas, tiesa, kol kas kaina nėra žinoma. Taip pat „Lietuvos energija“ iš E.ON ketina išpirkti ir 11,8 proc. „Lesto“ akcijų paketą. Vertinant naujienas, konkurencijos tarybos suteiktas leidimas neabejotinai yra pozityvus fak! tas, galintys suaktyvinti prekybą „Amber Grid“, „Lietuvos dujų“ ir LESTO akcijomis. Jau šiandien laukiame teigiamų akcijų kainos pokyčių.

„Amber Grid“ pirmąjį šių metų ketvirtį gavo 14,92 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,10 mln. eurų grynojo pelno. Palyginimui, prieš metus uždirbta 3,07 mln. eurų grynojo pelno.

„Grindeks“ bendrovės akcininko „ABVL Private Equity Fund 2010“ prašymu, į visuotinio akcininkų susirinkimo dienotvarkę įtrauktas klausimas dėl 0,52 euro už akciją dividendų mokėjimo. Klausimui pritarus iš viso dividendams būtų skirta beveik 5 mln. eurų, vakarykštėmis kainomis dividendų pajamingumas siektų 8 procentus. „ABVL Private Equity Fund 2010“ valdo 22,6 proc. „Grindeks“ akcijų, visuotinis akcininkų susirinkimas įvyks birželio 10 dieną.

Šiandien įvyks „Tallinna Vesi“ visuotinis akcininkų susirinkimas, kuriame bus sprendžiama dėl dividendų išmokėjimo už 2013 metus. Pagal projektą ketinama siūlyti mokėti po 0,9 euro už akciją, o tokiam sprendimui pritarus dividendų pajamingumas vakarykštėmis kainomis siektų 7 procentus.