Vieni svarbesnių Europos indeksų Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 atitinkamai neigiamai koregavosi po 0,21 proc. ir 0,26 proc. Vakar dieną buvo skelbiamas euro zonos gamintojų kainų indeksas. Kaip ir buvo prognozuota, jo reikšmė nepasikeitė ir kovo mėnesį išlaikė -0,2 proc. mažėjimą. Tuo tarpu JAV paskelbtas Markit instituto paslaugų sektoriaus užsakymų rodiklis pralenkė analitikų prognozės ir nuo praeito laikotarpio buvusios 54,2 reikšmės išaugo iki 54,5. Tokios žinios į JAV rinkas įnešė investuotojams teigiamos nuotaikos, indeksui S&P500 vakar dienos prekybos pabaigoje išaugant 0,19 proc. Taip pat indekso sudėtyje esančioms įmonėms skelbiant geresnius nei prognozuota pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus, S&P500 vertė nuo metų pradžios yra išaugusi 2,82 proc.

Valiutų rinkos

Pirmadienį EUR/USD valiutų santykis nepasižymėjo dideliais svyravimais. Dienos pabaigoje pagrindinių valiutų kursas beveik nesikeitė ir išliko ties 1,3880 lygiu. Pirmadienį prekyba užsienio valiutų rinkose buvo kiek ramesnė esant ne darbo dienai Londone. Vakar nebuvo skelbiama euro zonoje svarbių makroekonominių įvykių, kurie galėjo stipriai paveikti euro svyravimus prieš kitas pagrindines valiutas. Tačiau Europos Komisija (EK) paskelbė, kad yra išlaikomos nepakeistos euro zonos augimo prognozės. EK teigimu, per šiuos metus regiono ekonomika turėtų išaugti 1,2 proc., o kitų metų augimas turėtų siekti 1,7 proc. taip pat buvo pranešta, kad šiais metais infliacija euro zonoje turėtų išsilaikyti ties 0,8 proc. lygiu, tuo tarpu kitais metais, prognozuojama sulaukti 1,2 proc. infliacijos lygio. Nors ir esant neramiai situacijai Ukrainoje, tokios prognozės turėtų šiandienos prekybos metu eurui suteikti kiekybinio pranašumo prieš JAV dolerį, Europos investuotojams svarstant, kad ECB esant tokioms prognozėms, nesiims kiekybinio skatinimo programos planų. Nuo vakar dienos EUR/USD valiutų poros santykis beveik nepasikeitė ir antradienio ryte svyravo ties 1,3880. Šiandien investuotojų dėmesys kryps į euro zonoje skelbiamus makroekonominius rodiklius. Prognozuojama, kad euro zonos ir Vokietijos Markit instituto balandžio mėnesio jungtiniai PMI rodikliai išliks nepakitę nuo praėjusio laikotarpio ir išsilaikys atitinkamai 54,0 ir 56,3 lygiuose. Tuo tarpu euro zonos mažmeninių pardavimų apimtys kovo mėnesio duomenimis turėtų sumažėti nuo 0,4 proc. augimo pastarąjį laikotarpį iki neigiamo -0,2 proc. pokyčio. Jei šis rodiklis pakis neigiamai daugiau nei tikimasi, tai gali kiek atsverti teigiamas EK naujienas apie euro zonos perspektyvas.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienis Baltijos vertybinių popierių biržoje baigėsi kiek neigiamomis nuotaikomis. Bendras Baltic Benchmark indeksas dienos prekybos sesiją baigė su neigiamu 0,43 proc. pokyčiu, bendrai Vilniaus ir Talino apyvartai siekiant kiek daugiau nei 440 tūkst. eurų. Šiandien investuotojų aktyvumas turėtų kiek išaugti Rygos biržai po ilgojo savaitgalio įsijungiant į prekybą. Talino biržoje (-0.52 proc.) aktyviausiai prekiauta „Silvano Fashion Group“ vertybiniais popieriais, kurių vertę investuotojai sumažino net 5,82 proc. Tokias investuotojų nuotaikas suformavo pasklidusi žinia, kad nuo balandžio 15 d. pasikeitė bendrovės produkcijos paskirstymo sąlygos frančizės partneriams, o tai sukėlė kai kurių iš jų nepasitenkinimą. Investuotojai žvelgdami į situaciją šioje pozicijoje buvo labiau pardavėjų pusėje, sudarant kiek daugiau nei 58 tūkst. eurų apyvartą. Tuo tarpu Vilniaus vertybinių popierių biržoje (-0,33 proc.) nebuvo skelbiama esminių įvykių ir investuotojai išliko aktyvesni likvidesnėse pozicijose. Šiandien įmonių grupė „Alita“ paskelbė 2014 metų pirmojo ketvirčio finansinius rezultatus. Bendrovės duomenimis, 2014 m. I ketvirčio konsoliduotos pardavimų pajamos sudarė 16,3 mln. Lt ir buvo 3,16 proc. didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Tuo tarpu 2014 m. I ketvirčio neaudituotas konsoliduotas nuostolis prieš apmokestinimą sudarė 2,0 mln. Lt. ir buvo 16,6 proc. mažesnis nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu. Šiandien Baltijos vertybinių popierių rinkoje nebus skelbiama svarbių įvykių, kurie pritrauktų dėmesį, todėl investuotojai, tikėtina, reaguos į bendras Europos rinkų akcijų kitimo tendencijas.