Euro zonos ir Lietuvos augimo prognozės. Europos Komisija (EK) pablogino euro zonos ekonomikos augimo perspektyvas ir prognozuoja žemą infliaciją artimiausiems 2 metams. Tikimasi, kad euro zonos ūkis šiais metai augs 1,2 proc., 2015 metais - 1,7 proc. arba 0,1 proc. mažiau negu manyta vasarį. Infliacija šiais metais turėtų siekti 0,8 proc., 2015 - 1,2 proc., t. y. šiek tiek mažiau negu tikėtasi prieš mėnesį. Tuo tarpu Lietuvos BVP augimo prognozė sumažinta iki 3,3 proc. (vasarį prognozuotas 3,5 proc. augimas), o 2015 metų prognozė sumažinta 0,2 proc. iki 3,7 procento.

Baltijos šalių rinkose vakarykštė prekybą buvo aktyvesnė už penktadienio – bendra apyvarta siekė 440 tūkst. eurų, Vilniaus OMXV ir Talino OMXT indeksų reikšmės mažėjo atitinkamai 0,3 proc. ir 0,5 procento. Vakar Rygos birža nedirbo.

Aktyviausiai Taline prekiauta „Silvano Fashion Group“ (-5,82 proc., 58 tūkst. eurų), „Olympic Entertainment Group“ (-0,53 proc., 49 tūkst. eurų), VilniujeTEO LT (-0,12 proc., 52 tūkst. eurų apyvarta). SFG akcijų kainos kritimą aiškintume ne tik galima neramumų Rusijoje ir Ukrainoje įtaka bendrovės veiklos rezultatams, bet ir nesutarimais tarp SFG ir partnerių Rusijoje. Dar sekmadienį vėlai vakar bendrovė per biržą pranešė, kad dalis partnerių yra nepatenkinti bendrovės produkcijos tiekimo sąlygomis, tarp kurių ir produkcijos kainos didinimas. SFG partnerių reakciją aiškina pingančiu rubliu ir sudėtinga makroekonomikos situacija ir tikina, kad tokie nesutarimai reikšmingos įtakos bendrovės veiklos rezultatams neturės.

Lietuvos energija“ prašo Konkurencijos tarybos leidimo įsigyti iki 100 proc. „Lietuvos dujų“ ir LESTO, „Epso-G“ – iki 100 proc. „Amber Grid“ akcijų. „Lietuvos energija“ iš „E.ON Ruhrgas International“  nori įsigyti 38,91 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų paketą, taip pat pateikė prašymą dėl leidimo įsigyti iki 100 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų taip įgyjant vienvaldę įmonės kontrolę. Be to, „Lietuvos energija“ ketina iš „E.ON Ruhrgas International“  išpirkti visas, t. y. 11,76 proc. LESTO akcijų. Kaip jau buvo pranešta anksčiau, tokį pat prašymą (iki 100 proc.) dėl „Amber Grid“ akcijų įsigijimo  pateikė ir „Epso-G“. Be to, „Lietuvos energija“ ketina iš „E.ON Ruhrgas International“  išpirkti visas, t. y. 11,76 proc. LESTO akcijų. Konkurencijos taryba nekomentuoja, kada gali būti suteiktas leidimas atskiriems veiksmams. „Lietuvos energijai" ir "EPS! O-G" išpirkus iš „E.ON Ruhrgas International“ minėtų bendrovių akcijas, turės būti skelbiami oficialūs siūlymai išpirkti likusių akcininkų akcijas. Rusijos bendrovė „Gazprom", kuri šiuo metu valdo po 37,1 proc. „Lietuvos dujų" ir „Amber Grid" akcijų, kol kas neatskleidžia, ar pasinaudotų savo teise oficialaus siūlymo metu parduoti turimas akcijas.