8,2 balo smūgiai Londono metalų biržoje ateities sandorius trims mėnesiams kilstelėjo kiek daugiau nei 1 proc. iki 6 tūkst. 728 JAV dolerių už toną - tai aukščiausia kaina nuo šių metų kovo 10 d. Vėliau kainos vėl smuko iki 6 tūkst. 666 JAV dolerių už toną.

Tokie neramumai rinkose susidarė dėl to, kad žemės drebėjimas galėjo sutrikdyti vario kasyklų darbą, kalbėjo "CMC Markets.Copper" vyresnysis rinkos analitikas Ricas Spooneris. Žinios apie dažnai statybose ar apdirbamojoje pramonėje naudojamo metalo gavybos sutrikimą būtų sutrikdžiusios žaliavų tiekimą daugeliui įmonių. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę, po informacijos apie Čilėje įsikūrusioje PLC priklausančioje Los Bronces kasykloje trumpai sutrikusį darbą, vario kainos per pastarąsias dvi savaites buvo pakilusios aukščiausiai.

Iš Čilės, kur kasmet išgaunama apie 11 proc. viso pasaulio vario, daugiausiai rūda eksportuojama į Kiniją - didžiausią pasaulyje šio metalo vartotoją. Kai kurie ekspertai mano, kad šalyje šiais metais, lyginant su 2013-aisiais, suvartojimas kils nuo 8,2 iki 8,8 mln. tonų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)