Ukraina veikiausiai gaus paramą iš TVF. Ties bankroto riba balansuojanti Ukraina veikiausiai jo išvengs - šalis pasiekė preliminarų susitarimą dėl pagalbos paketo su TVF. Pagal susitarimo projektą, maždaug 14-18 mlrd. JAV dolerių paskola Ukrainai būtų skirta 2 metams. Šis susitarimas atveria Kijevui kelią iš viso į 27 mlrd. USD apimties tarptautinę pagalbą, kadangi ES savo žadamą finansinę paramą Ukrainai yra susiejusi su TVF keliamomis sąlygomis. Tiesa, iki galutinio sprendimo dėl pagalbos Ukraina turi atlikti svarbių „namų darbų“, tokių kaip reformų paketo, skirto ekonomikai stabilizuoti ir tvariam augimui užtikrinti, parengimas.

Ketvirtadienį, palyginti su trečiadienio prekybos sesija, Baltijos šalių rinkose vyko aktyvesnė prekyba. Nors OMX Baltic Benchmark indekso reikšmė mažėjo 0,24 proc., tokį vertės netekimą lėmė labiau pesimistinės investuotojų nuotaikos Taline (OMXT -0,4 proc.). Vilniaus biržoje aktyviai prekiauta „Aprangos“ akcijomis (111 tūkst. eurų apyvarta), kurių kaina smuko 2,59 procento. Pigimo nesietume su rytoj atidaroma konkurentės H&M parduotuve Vilniuje, nes tai jau buvo įskaičiuota į akcijų kainą. „Aprangos“ akcijų kaina labiau priklauso nuo lūkesčių dėl rezultatų ir dividendų. Tuo tarpu vakarykštį akcijų pigimą aiškiname aktyvesniais stambesnių pardavėjų veiksmais.

Dujų importo ir skirstymo įmonė „Lietuvos dujos“, pernai uždirbusi 18,326 mln. eurų audituoto grynojo pelno, dividendams mokėti ketina skirti 15,43 mln. eurų arba po 0,053 euro už akciją. Vakar dienos kainomis dividendų pajamingumas siekia 8 procentus. Po naujienų paskelbimo prekybos aktyvumas akivaizdžiai išaugo, o akcijų kaina pasiekė aukščiausią lygmenį nuo praėjusių metų gegužės. Tiesa, tokiam bendrovės valdybos siūlymui balandžio 30 dieną dar turės pritarti akcininkai. Tuo tarpu Talino biržoje kotiruojama „Tallinna Kaubamaja“ paskelbė už 2013 metus mokėsianti 0,15 euro dividendų už akciją. Dar po 0,20 euro išmokų akcininkai gaus bendrovei mažinant įstatinį kapitalą. Vakar prekyba pasibaigė 0,53 proc. akcijų pigimu, tačiau artėjant dienai, kada bus sudaromas sąrašas gaunančiųjų išmokas, bendrovės akcijos gali sulaukti daugiau rinkos dalyvių dėmesio ir brangti.

Artėjant savaitės pabaigai investuotojai dažnai būna linkę mažinti riziką ir užimti pardavėjų pusę. Visgi vakarykštės naujienos apie planuojamus mokėti dividendus gali sustiprinti pirkėjų gretas, pavyzdžiui tarp „Lietuvos dujų“ ir „Tallinna Kaubamaja“ investuotojų. Taip pat šiandien įvyks Šiaulių banko akcininkų susirinkimas, kuriame planuojama priimti sprendimą paskirstant nemokamų akcijų (8 naujos už 100 turimų).