Tai pirmas kartas per paskutinius tris mėnesius, kai apyvarta auga. Manyta, kad šalti vasario mėnesio orai galėjo turėti įtakos JAV vartotojų aktyvumui, tačiau lūkesčius viršiję duomenys paneigė tokias prielaidas. 

Tuo tarpu pirmą kartą paraišką bedarbio išmokai gauti pateikusių amerikiečių skaičius praėjusią savaitę buvo mažiausias per daugiau nei tris mėnesius. Bedarbių per savaitę iki kovo 8 dienos sumažėjo 9 tūkst. iki 315 tūkstančių. 

Visgi panašu, kad įtampa tarp Ukrainos ir Rusijos nustelbė palankius JAV duomenis – investuotojai linkę mažinti rizikos apetitą ir akcijas parduoda. Sekmadienį planuojamas referendumas, kuriame bus sprendžiamas klausimas dėl Krymo atsiskyrimo nuo Ukrainos ir prisijungimo prie Rusijos.

 
EUR/USD. Ketvirtadienį ties 1,395 JAV dolerio už eurą riba svyravęs EUR/USD kursas po M. Draghio komentarų koregavosi. ECB vadovas vėlyvos kalbos metu pažymėjo, kad „brangstantis euras yra ypatingai svarbus kainų stabilumui“, taip parodydamas, kad ECB yra susirūpinęs ženkliai stiprėjančiu euru. Šįryt EUR/USD kursas svyruoja ties 1,385 JAV dolerio už eurą.

 
Apkarpytos Kinijos ekonomikos augimo prognozės. 

Azijos rinkose pagrindinė tema - ar Kinijos ekonomika šiais metais augs 7,5 proc., t. y. tiek, kiek siekia Kinijos valdžia. Po vakarykščių nuviliančių mažmeninės prekybos apyvartos ir pramonės produkcijos duomenų, 4 investiciniai bankai („Bank of America“, „JPMorgan Chase&Co.”, „UBS AG” ir „Nomura Holdings Inc.“) sumažino Kinijos ekonomikos augimo prognozes. 

NIKKEI ir HANG SENG penktadienį 9 val. 25 min. Lietuvos laiku smunka atitinkamai 3,3 proc. ir 0,9 procento. Be to, nemažam Japonijos akcijų pigimui įtakos turi ir brangstanti jena, kuri yra nepalanki Japonijos eksportuotojams. 

Baltijos šalių rinkos neatsispyrė pesimistinėms tarptautinių rinkų nuotaikoms (OMX Baltic Benchmark -2,09 proc.). Akcijos pinga dėl neigiamų tarptautinių nuotaikų, kurių kontekste daugiausiai dėmesio atitenka neapibrėžtumui Rusijoje ir Ukrainoje.

 Rygos ir Talino biržose gerokai pigo verslo ryšių su Rusija turinčių „Olainfarm“ (-5,32 proc. 92 tūkst. eurų) ir „Olympic Entertainment Group“ (-1,05 proc., 158 tūkst. eurų). Bendram akcijų nuosmukiui Vilniaus biržoje atsispyrė „Lietuvos energijos gamyba“ (+2,73 proc.) ir LESTO (+1 proc.), bendrovės, ketinančios siūlyti akcininkams mokėti dividendus. 

Tuo tarpu lūkesčiai, kad LITGRID paseks minėtų energetikų pavyzdžiu yra dideli ir tą atsispindi 3,05 proc. brangusios akcijos. Labai tikėtina, kad pesimistinės nuotaikos, vyravusios vakar, toliau mažins regiono akcijų kainas. Tiesa, energetikų akcijos turėtų atsispirti neigiamoms tendencijoms, o turint mintyje, kad jų dalis Vilniaus biržos indekse yra ženkli, OMX Vilnius indekso reikšmė turėtų mažėti nuosaikiau negu kaimyninių šalių. 

Taip nereikia pamiršti, kad penktadienį investuotojai yra linkę mažinti riziką, todėl tikėtinas bendras aktyvumo sumažėjimas.