Antroje savaitės pusėje – svarbių duomenų gausa. Jau šiandien JAV privačių tyrimų bendrovė „Automatic Data Processing” skelbs, kiek naujų darbo vietų JAV sukūrė vasarį. Tai tam tikras orientyras prieš penktadienio oficialius darbo rinkos duomenis, kurie turi įtakos EUR/USD valiutų porai ir akcijų rinkų tendencijoms. Taip pat šiandien JAV paskelbs ataskaitą apie šalies ūkio būklę (angl. „Beige book“) ir ISM paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklį, atspindintį šalies ūkio, išskyrus gamybos sektorių, būklę. Rytoj sulauksime ir ECB sprendimo dėl palūkanų normų. Susitikimas turėtų būti gerokai įdomesnis už paskutinį - ECB paskelbs naujausių makroekonomikos rodiklių prognozes, taip pat neatmestinas rekordiškai žemų palūkanų normų mažinimo scenarijus.

Azijos rinkose vyrauja skirtingos nuotaikos. Šįryt 8 val. 30 min. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI kyla 1,20 proc., Honkongo HANG SENG smunka vos 0,2 procento. Šiandien prasideda Kinijos Nacionalinio Liaudies Kongreso metinis susirinkimas, kuriam pirmą kartą vadovaus Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir premjeras Li Keqiangas. Rinkos dalyviai lauks ne tik užuominų, bet ir konkrečių veiksmų, kaip būtų galima pagyvinti laisvą rinką antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje. Taip pat turėtų būti patvirtintas 7,5 proc. BVP augimo kasmet tikslas.

Kaip ir prognozavome vakar, konfliktui Kryme nepaūmėjus investuotojai suskubo įsigytį pirmadienį reikšmingai atpigusių Baltijos šalių akcijų. OMX Baltic Benchmark indekso reikšmė didėjo 0,8 proc. ir puikiai atspindėjo Vilniuje, Taline ir Rygoje vyravusį optimizmą. Po maždaug 10 proc. pigimo pirmą pavasario prekybos sesiją, „Olainfarm“ (+3,12 proc., 115 tūkst. eurų) ir „ Panevėžio statybos tresto“ (+3,92 proc., 39 tūkst. eurų) akcijų kainos padidėjo daugiausiai. Sumažėjęs nerimas dėl Krymo išgrynino ir energetikų patrauklumą – „Lietuvos energijos gamyba“, ir LESTO atitinkamai brango 4,29 proc. ir 3,28 procento. Dar penktadienį bendrovės paskelbė apie išaugusį pelną ir sumažėjusias sanaudas, o tai savo ruožtu padidino rinkos dalyvių lūkesčius dėl dividendų dydžio.

Manome, kad palankios tarptautinių rinkų nuotaikos artimiausiomis dienomis leis investuotojams ramiai įvertinti Krymo įvykių užgožtus bendrovių veiklos rezultatus. Daugumai bendrovių paskelbus apie augančias pajamas ir pelną, turėtume sulaukti valdybos siūlymų pasidalinti pelnu su akcininkais, o turint mintyje žemą fiksuotų investicinių priemonių pajamingumą, lūkesčiai dėl dividendų yra ir bus stiprus veiksnys, turėsiantis įtakos artimiausių mėnesių prekybai.