Šįryt Azijos rinkose vyrauja labiau optimistinės investuotojų nuotaikos. Japonijos NIKKEI ir HANG SENG didėja atitinkamai 0,32 proc. ir 0,48 procento. Investuotojai akylai stebi įvykius karščiausiame Rytų Europos taške Kryme ir tikisi, kad konfliktas bus išspręstas be kraujo praliejimo. Be to, jau rytoj Kinijoje prasideda Nacionalinio Liaudies Kongreso metinis susirinkimas, kuriam pirmą kartą vadovaus Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir premjeras Li Keqiangas. Rinkos dalyviai lauks ne tik užuominų, bet ir konkrečių veiksmų, kaip būtų galima pagyvinti laisvą rinką antroje pagal dydį pasaulio ekonomikoje.

Baltijos šalių rinkos neatsispyrė pasauliniam pesimizmui - Vilniaus, Talino ir Rygos biržų nuotaikas atspindintis OMX Baltic Benchmark smuko 3,23 proc., bendra apyvarta buvo 3,16 mln. eurų. Smulkieji investuotojai pardavinėjo ne tik dėl neapibrėžtumo, kuo pasibaigs Rusijos ir Ukrainos konfliktas, bet ir dėl penktadienį paskelbtų bendrovių metinių veiklos rezultatų. Reikšmingi „Panevėžio statybos tresto“ (-8,93 proc.), „Pieno žvaigždžių“ (-7,46 proc.), „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (-18,75 proc.) nuosmukiai rodo, kad investuotojus nuvylė penktadienį paskelbti metiniai veiklos rezultatai. Tuo tarpu „Vilkyškių pieninės“ akcijų kaina mažėjo 6 proc., tačiau reikia prisiminti, kad nuo metų pradžios iki vakar dienos, akcijos brango net 40 procentų. Rygoje farmacininkės „Olainfarm“ ir Taline drabužių prekybininkės „Silvano Fashion Group“ akcijos pigo maždaug 10 procentų.

Tallinna Kaubamaja" planuoja akcininkams siūlyti išmokėti po 0,35 euro už akciją. (0,15 euro už akciją dividendų ir 0,20 euro už akciją iš kapitalo mažinimo). Tai reiškia, kad vakarykštėmis kainomis dividendų pajamingumas siekia 6,6 procento.

Prognozuojant šios dienos prekybą, manome, kad silpnas optimizmas Azijos rinkose leidžia tikėtis stipresnės paklausos pusės Baltijos šalių rinkose. Tiesa, tik su sąlyga, kad įvykiai Kryme nepaūmės.