D. Britanijoje nedarbo lygis mažėjo nuo 7,4 iki 7,1 proc. (rugsėjo-lapkričio) ir gerokai viršijo analitikų prognozes (tikėtasi 7,3 proc. nedarbo lygio). Centrinis bankas dar anksčiau yra užsiminęs, kad žemos (0,5 proc.) palūkanų normos išliks tol, kol nedarbo lygis sumažės iki 7 procentų. Rinkose susiformavo lūkesčiai, kad pasiekus 7 proc. ribą centrinis bankas pradės rimčiau diskutuoti dėl palūkanų normų didinimo. Akivaizdu, kad praėjusio susitikimo metu aktyviai kalbėta dėl sparčiai smunkančio nedarbo lygio. Vakar paviešintas paskutinio susitikimo protokolas rodo, kad centrinio banko nariai nemato pagrindo artimiausiu metu didinti palūkanų net jei būtų pasiektas 7 proc. nedarbo lygis. Bet kokiu atveju, sparčiai smunkantis nedarbo lygis ir didėjantys lūkesčiai dėl pinigų politikos griežtinimo brangina svarą, kuris vakar stiprėjo beveik visų valiutų atžvilgiu.

Baltijos šalių rinkose toliau vyrauja palankios investuotojų nuotaikos (OMXV +0,5 proc., OMXT +0,2 proc.). Rygos OMXR indekso reikšmė smuktelėjo 0,1 proc., tačiau brango 6, pigo vos 2 bendrovių vertybiniai popieriai. Kaip ir rašėme anksčiau, po optimistinių pranešimų apie tai, kad artimiausiu metu visos Lietuvos pieno perdirbimo bendrovės galės vežti produkciją į Rusiją, kyla pienininkų akcijos - „Žemaitijos pieno“ akcijos brango daugiau nei 3 proc., „Rokiškio sūrio“ beveik 2,4 procento.

Saugiomis laikomų obligacijų ar terminuotų indėlių pajamingumui išliekant žemam, investuotojai kreipia dėmesį į tradiciškai dividendus mokančių bendrovių akcijas. Akivaizdu, kad 2013-ieji daugumai Baltijos biržose kotiruojamų bendrovių buvo sėkmingi, tiesa, reikia sulaukti paskutinio ketvirčio ir kartu metinių veiklos rezultatų. Paskelbus rezultatus, bendrovių valdybos šauks eilinius visuotinius akcininkų susirinkimus ir teiks pasiūlymus dėl pelno paskirstymo. Manome, kad dividendus mokės dauguma tą praėjusiais metais dariusių bendrovių. Apčiuopiamais dividendais Vilniaus biržoje stabiliai lepinami TEO LT akcininkai. Taip pat praėję metai buvo geri "Aprangai", energetikams, pienininkams. Taline pirmiausia išskirtume "Tallinna Vesi", "Olympic Entertainment Group", "Tallink Grupp" bendroves.

Reikia nepamiršti, kad daugumos bendrovių akcijos šiandien yra brangesnės. Darant prielaidą, kad bendrovės mokės daugmaž panašias sumas (absoliučiu dydžiu), dividendų pajamingumas (dividendų akcijai ir akcijų kainos santykis) bus santūresnis. Apibendrinant, susidomėjimas tokiomis bendrovėmis artimiausiomis savaitėmis didės.