Rinkoje daug neigiamo atgarsio nesulaukė ir lūkesčių neatitikęs Vokietijos ZEW instituto verslo lūkesčių rodiklis (61,7 punkto). Tikėtasi, kad lūkesčiai sparčiai gerės, o rodiklio reikšmė kilstelės nuo 62 iki 64 punktų. Šiandien Vokietija skelbs gamybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklius. Tikimasi, kad indikatoriaus ūgtelės ir sustiprins lūkesčius dėl pagrindinių ekonomikos sektorių.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ištęsėjo šiais metais duotą pažadą pagerinti pasaulio ūkio augimo prognozes. Tarptautinė finansų organizacija tikisi, kad šiais metais ekonomika augs 3,7 proc. arba 0,1 proc. daugiau negu ankstesnėse prognozėse. Manoma, kad sparčiau augs JAV, euro zonos ir Japonijos ūkiai, taip pat pažymima apie niekur nedingusias defliacijos ir finansinio sektoriaus rizikas.

Japonijos centrinis bankas nekeitė palūkanų normų ir turto supirkimo programos apimties. Priminsime, kad centrinio banko vadovas H. Kuroda 2013 metų balandį ėmėsi ryžtingų veiksmų siekdamas per dvejus metus defliaciją pakeisti 2 proc. siekiančia infliacija. Palūkanų normoms esant beveik nulinėms, centrinis bankas paskelbė pirksiantis ilgesnės trukmės obligacijų už 74 mlrd. JAV dolerių per mėnesį ir taip liesiantis pinigų į rinkas.

Šiandien dėmesį verta atkreipti į D. Britanijos nedarbo lygį. D. Britanijos centrinis bankas planuoja žemas palūkanų normas taikyti tol, kol nedarbo lygis pasieks 7 procentus. Banko nariai tikisi, kad tai galėtų įvykti maždaug 2015 metų paskutinįjį ketvirtį. Panašu, kad rinkos dalyviai mano, jog nedarbo lygis gali smukti dar sparčiau. Vertinant bendrai, darbo rinkos tendencijos yra palankios, todėl prognozuojama, kad nedarbo lygis gali sumažėti nuo 7,4 proc. iki 7,3 procento.

Baltijos biržose prekyba buvo optimistiškesnė (OMXV +0,3 proc., OMXT +0,4 proc., OMXR +1,8 proc.) ir aktyvesnė negu pirmadienį – sudaryti 515 sandorių, apyvarta padvigubinta iki 871 tūkst. eurų. Ambicingi energetikų planai ir lūkesčiai, kad greitai visi pienininkai galės eksportuoti į Rusija toliau masina investuotojus. „Lietuvos energijos gamybos“ akcijos vakar brango dar 3,26 proc., „Vilkyškių pieninė“ – 2,86 procento.

„Limarko laivininkystės kompanijos“ (LLK) akcininkė UAB „Limarko“ inicijuoja privalomą LLK akcijų išpirkimą. UAB „Limarko“ turi daugiau negu 95 proc. bendrovės akcijų, todėl tokio sprendimo laukta. „Limarko“ pranešė siūlanti 0,185 euro už vieną akciją.