Kredito reitingų agentūra „Standard&Poor’s" praėjusią savaitę išleistai 10 metų trukmės 500 mln. eurų Lietuvos euroobligacijų emisijai suteikė BBB reitingą, sutampantį su Lietuvai suteiktu ilgalaikio skolinimosi reitingu. „Standard&Poor’s" akcentavo teigiamą viešųjų finansų valdymo politiką ir pažymėjo, kad Lietuvai atitikus Mastrichto kriterijus, reitingai galėtų būti gerinami.

Kinijos BVP viršijo, mažmeninės prekybos apyvarta atitiko analitikų prognozes. Azijos rinkose šįryt investuotojai vertina Kinijos ekonomikos rodiklius (HANG SENG -0,60 proc., NIKKEI -0,63 proc.). Pernai paskutinį ketvirtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, Kinijos BVP didėjo 7,7 proc. ir 0,1 proc. viršijo analitikų prognozes. Mažmeninės prekybos apyvarta augo 13,6 proc. ir atitiko analitikų lūkesčius. Tuo tarpu pramonės produkcijos apimtys didėjo 9,7 proc., t. y. 0,1 proc. mažiau negu laukta.

Europoje svarbių duomenų šiandien skelbiama nebus, o JAV pagrindinės biržos nedirbs. Amerikiečiai minės M. Liuterio Kingo Jaunesniojo dieną. M. Liuteris Kingas Jaunesnysis yra vadinamas žmogaus teisių judėjimo ikona ir labiausiai žinomas už kovą dėl afroamerikiečių teisių.

Visą praėjusią savaitę vyravusios teigiamos nuotaikos Baltijos šalių biržose neišblėso ir penktadienį (OMXV +0,1 proc., OMXR +0,3 proc., OMXT +0,2 proc.). Bendra apyvarta siekė beveik 2,2 mln. eurų, iš kurios daugiausiai atiteko Taline kotiruojamoms bendrovėms (OEG -0,52 proc., 958 tūkst. eurų, SFG -0,77 proc., 373 tūkst. eurų, TKM +0,55 proc., 393 tūkst. eurų.). Vilniaus biržoje investuotojai toliau domisi energetikų akcijomis ir tam yra keletas priežasčių. Pirma, pro investuotojų ausis nepraslydo energetikos ministro J. Neverovičiaus užuomina naujienų agentūrai „Bloomberg“. Ministras užsiminė, kad siekiant pagyvinti prekybą Vilniaus biržoje ir padėti finansuoti strateginius projektus, daugiau valstybės kapitalo bendrovių akcijų gali būti išplatinta biržoje. Antra, „Lietuvos energijos“ vadovas D. Misiūnas penktadienį vykusios konferencijos metu pranešė, kad įmonių grupės investicijos per 7 metus turėtų siek! ti apie 2-3 mlrd litų, o įgyvendinusi naują įmonių grupės plėtros strategiją iki 2020 m. Lietuvos energija padvigubintų savo įmonių vertę. Po tokio pranešimo „Lietuvos energijos gamyba“ akcijų kaina šoktelėjo net 6,83 proc., LESTO kaina nepakito. Lietuvos energijos grupėje yra 15 bendrovių, iš kurių didžiausios LESTO, „Lietuvos energijos gamyba“, „Energijos tiekimas“.

Žvelgiant į šios savaitės tendencijas, manome, kad iš investuotojų akiračio nesitrauks ambicingų planų nestokojantys energetikai, taip pat aktyvūs išliks ir dividendus medžiojantys investuotojai. Pernai dividendus mokėjo 24 bendrovės, o išmokėtų dividendų pajamingumas svyravo nuo 0,5 iki 18 procentų.