Lietuva

Daugiausia prekiauta Šiaulių banko akcijomis, kurios pastarosiomis savaitėmis dažnai atsiduria likvidžiausių pozicijų sąraše. Banko akcijomis sudaryta sandorių už 97,1 tūkst. eurų, o akcijos kaina krito 0,4 proc. Šiandien pranešta, kad vienas iš didesnių įmonės akcininkų „Eglės sanatorija“ susimažino turimą akcijų paketą žemiau 5 proc. Aktyviau prekiauta ir „TEO LT“ akcijomis, kurių apyvarta sudarė 68,6 tūkst. eurų, o akcijos kaina augo 0,3 proc. Šiandien po prekybos finansinius rezultatus skelbė „Lietuvos dujos. Pranešta apie 23 proc. mažesnes nei prieš metus 2013 m. III ketv. pajamas, sudariusias 234,7 mln. Lt. EBITDA siekė vos 1,5 mln. Lt, patirtas 5,7 mln. Lt grynasis nuostolis. Nuostolingą ketvirtį daugiausia lėmė mažesnis gamtinių dujų skirstymo veiklos rezultatas, tačiau to ir buvo galima laukti, žinant VKEKK šiems metams pritaikytą nuobaudą už per dideles ankstesniais metais gautas pajamas iš skirstymo veiklos. Svarbu tai, kad kitais metais pelnas iš šios veiklos bus daug didesnis nei šiais metais. „Lietuvos dujų“ akcijomis šiandien prekiauta labai pasyviai, o akcijos kaina krito 0,2 proc. Rezultatus skelbė ir tekstilės gaminių siuvėja AB „Linas“ pranešusi per 2013 m. III ketv. pasiekusi 8,8 mln. Lt  pajamas (+10,3 proc. m./m.), EBITDA sudarė 0,8 mln. Lt (-7,7 proc. m./m.), o grynojo pelno uždirbta 0,6 mln. Lt (-9,9 proc. m./m.). Suprantama, kad įmonės rezultatai beveik neturėjo įtakos akcijos kainai dėl investuotojų neigiamo požiūrio į šią su smulkiaisiais akcininkais nesiskaitančią bendrovę. Rytoj diena bus labai aktyvi dėl bendrovių skelbiamų finansinių 2013 m. III ketv. rezultatų. Tikėtina, kad geriausius rezultatus skelbs pienininkai, „City Service“, „Lietuvos energijos gamyba“.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos apyvarta sudarė net 1,4 mln. eurų. Indekso reikšmė paaugo 1,5 proc. Ir vėl didžiausias aktyvumas stebėtas „Silvano Fashion Group“ akcijomis, kuriomis šiandien suprekiauta už 942,7 tūkst. eurų. Akcijos kaina paaugo 3,2 proc. iki 3,2 euro. Labai didelis susidomėjimas šiomis akcijomis per vieną tarpininką matomas jau antrą savaitę. Šiandien augo tokių anksčiau pigusių bendrovių kaip „Tallink Grupp“ ir „Olympic Entertainment Group“ akcijos. Pirmosios įmonės akcijos brango 3,2 proc., antrosios 1,1 proc.

Latvija

OMX Rygos biržos indekso reikšmė šiandien augo 0,6 proc., o apyvarta biržoje sudarė 22,3 tūkst. latų. Ir vėl daugiausia prekiauta „Olainfarm“ akcijomis, kuriomis pasiekta 14,3 tūkst. latų apyvarta. Akcijos pigo 1,4 proc. iki 4,86 latų. Po vakar skelbtų neblogų 2013 m. III ketv. finansinių rezultatų dar brango Latvijos laivybos įmonės „Latvijas Kugnieciba“ akcijos, kurių kaina padidėjo 4,9 proc.

Įmonių naujienos

Šiandien pranešta, kad Estijos ir Suomijos elektros perdavimo tinklų operatorės nuo 2013 m. gruodžio 30 d. perims elektros kabelio „Estlink1“, jungiančio Suomiją ir Estiją valdymą iš dabartinės įmonės „Nordic Energy Link“, kurios 25 proc. akcijų valdo „Lietuvos energijos gamyba“. Sandorio dydis sudaro 77,6 mln. eurų, arba 268 mln. Lt. Pažvelgus į „Lietuvos energijos gamybos“ pateikiamą informaciją, 2012 m. pabaigoje „Nordic Energy Link“ turtas sudarė 279,5 mln. Lt, tad panašu, kad infrastruktūra perleidžiama už savikainą. Atsižvelgiant į tai, kad „Nordic Energy Link“  skolos siekė 182,8 mln. Lt, nuosavas kapitalas buvo 96,7 mln. Lt, tad apytiksliai „Lietuvos energijos gamybai“ tenkanti pardavimo grynoji vertė gali siekti apie 25 mln. Lt., t.y., panašiai, kiek bendrovės balanse ir įvardinama investicija į šį projektą. Tad nors pelno nuostolių ataskaitoje šio pardavimo reikšmės nesimatys, bendrovė kitais metais turėtų sulaukti arti šios sumos lėšų, kai bus likviduota minėtoji „Nordic Energy Link“. Gautas lėšas įmonė galės panaudoti tiek investicijoms, tiek ir dividendams mokėti.