Aktyviausiai prekiauta „Grigiškių“ vertybiniais popieriais, jie brango 1,78 proc. Bendrovė atskleidė 2013 m. III ketv. finansinius rezultatus, kurie nudžiugino rinkos dalyvius. Rezultatus už analogišką laikotarpį skelbė ir „Vilniaus baldai“, šios bendrovės akcijos pigo 1,39 proc. 2013 m. III ketv. rezultatas buvo silpnesnis už 2012 m. III ketv., tačiau juos lyginti yra ne visai korektiška, nes įmonė reorganizavo savo gamybos linijas ir siūlo naują prekių asortimentą. Be to, šio ketv. rezultatai buvo geresni nei praeito ketv. Vis dėlto reikia atkreipti dėmesį, jog bendrovės akcijos po dividendų ex-dienos pigo mažiau, nei prognozuota, todėl didesnio kainos augimo tikimybė šiais metais išlieka nedidelė. Brango visų kotiruojamų pieno sektoriaus bendrovių akcijos – pasirodę teigiami pranešimai dėl eksporto į Rusiją trukdžių nuramino investuotojus dėl bendrovių ateities. Didžiausia apyvarta užfiksuota prekyboje „Aprangos“ vertybiniais popieriais, jų kaina kilo 1,2 proc. Vėl išskirtinius kainos pokyčius demonstruoja „Dvarčionių keramikos“ akcijos – tai puikiai atspindi bendrovės vertybinių popierių likvidumo stoką. Šiandien teismo sprendimu leista restruktūrizuoti šią bendrovę.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržoje dalyvių nuotaikos buvo geresnės, biržos indeksas brango 0,97 proc., tačiau apyvarta nebuvo didelė. Vėl dideliais akcijų kiekiais prekiauta „Silvano Fashion Group“ pozicijoje, ji brango 3,19 proc. Galbūt po ilgesnės pertraukos šių vertybinių popierių vertė ims grįžti prie 3 eurų ribos. Vakar „Olympic Entertainment Group“ akcijose biržos uždarymo metu užfiksuota 1,87 euro kaina, tačiau šiandien prekyba vėl vyko 1,9 euro zonoje. Iš aktyviau prekiautų emitentų galima išskirti „Tallink Grupp“ (+1,6 proc.) ir „Tallinna Vesi“ (-0,89 proc.). Pastarosios kaina yra užkopusi į metų aukštumas, investuotojams laukiant penktadienį skelbiamų 2013 m. III ketv. rezultatų.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje akcijų perleista už 55 tūkst. latų, biržos indekso vertė krito 0,63 proc. Šįkart tiesioginių sandorių nesudaryta. Vėl pardavinėtos „Olainfarm“ akcijos, jos pigo 2,08 proc. iki 4,7 lato. Bendrovės rugsėjo mėn. pardavimų rezultatai buvo puikūs, tačiau demonstruoti analogiškus augimus ateinančiais mėnesiais bus sudėtinga dėl didelės palyginamosios bazės.

Įmonių naujienos

Grigiškės“ paskelbė labai stiprius 2013 m. III ketv. pagrindinius finansinius rezultatus. Ketvirčio grupės pardavimo pajamos sudarė 88,1 mln. Lt ir buvo 18,9 proc. didesnės nei prieš metus. Toks augimas yra didesnis nei I ar II ketv., kai metinis kilimas sudarė 4,9 proc. ir 11,4 proc. Pajamas labiausiai augino higieninio popieriaus bei gofruotojo kartono produkcijos pardavimai. Akivaizdu, kad pasiteisina įmonės praėjusių metų investicijos į pastarųjų produktų gamybos plėtrą. Tikėtina, kad „Grigiškių“ dukterinės įmonės „Klaipėdos kartonas“ rezultatai nebuvo prastesni nei prieš metus dėl augusių fliutingo ir testlainerio kainų rinkoje. Grupės EBITDA 2013 m. III ketv. sudarė 14,3 mln. Lt ir tai yra stipriausias ketvirtis grupės istorijoje. Ketvirčio EBITDA buvo 19,2 proc. didesnė nei prieš metus. Grupės III ketv. pelnas prieš pelno mokesčio sąnaudas sudarė 7,1 mln. Lt ir buvo net 31,2 proc. didesnis nei prieš metus. Beje, įmonės vadovas spaudos pranešime užsiminė, kad sėkmingas investicijų vykdymas bei gerėjantys įmonės rezultatai gali leisti bendrovei pasiūlyti įmonės akcininkams daugiau dividendų. Primintina, kad „Grigiškės“ jau keturis metus iš eilės išmoka po 1,2 mln. Lt dividendų, tad bent jau padvigubinti juos, esant rezultatų gerėjimo tendencijai, nebūtų pernelyg sudėtinga. Žinoma, įmonės skolos lygis dėl daromų didelių investicijų dar išaugs, bet panašu, kad viskas įmonėje yra ganėtinai sėkmingai kontroliuojama.

2013 m. III ketv. finansinius rezultatus šįryt taip pat skelbė ir „Vilniaus baldai“. Panašu, kad ir šios įmonės rezultatuose pradeda matytis metų pradžioje atliktų didelių investicijų rezultatai. Bendrovės ketvirčio pardavimų pajamos sudarė 53,4 mln. Lt ir nors buvo 16,2 proc. mažesnės nei prieš metus, bet jau 61 proc. didesnės nei II ketv. Primintina, kad dar šių metų I ketv. bendrovė baigė „Expedit“ gaminių gamybą ir sumontuota įranga vaikų kambario baldų „Flaxa“ bei kitų gaminių gamybos įranga. Be to, gamyba kol kas vyksta tik pagrindinėje gamykloje, o antrojoje ji dėl vykstančių atnaujinimo darbų bus atnaujinta tik metų pabaigoje. Grupės EBITDA praėjusį ketv. sudarė 8,3 mln. Lt ir buvo 27,5 proc. mažesnė nei prieš metus, o grynasis pelnas siekė 6,2 mln. Lt ir buvo 29,1 proc. mažesnis nei prieš metus. Norisi tikėti, kad 2013 m. IV ketv. bendrovės pardavimo pajamos bus dar didesnės, kas atitinkamai lemtų ir pelningumo tolesnį atsigavimą. Beje, tapo aišku, kad 35 mln. Lt dividendų išmokėjimui, kuris buvo atliktas spalio mėn. pradžioje, „Vilniaus baldai“ pasinaudojo naująja 9 mln. Lt kredito linija, suteikta „Danske“ banko. Bendrovė 2013 m. rugsėjo 30 d. turėjo 28,8 mln. Lt grynųjų pinigų, tad jai papildomas finansavimas išmokant dividendus buvo būtinas.