Vieną didžiausių apyvartų savo istorijoje ketvirtadienį pasiekė “Grigiškių” (GRIG) vertybiniai popieriai. 43 sandoriais rinkos dalyviai šių akcijų perleido už 487 tūkst. litų, o kaina kilstelėjo iki 3,27 lito, kas sudarė 0,8 proc. teigiamo pokyčio. Pirkėjų aktyvumą šioje pozicijoje sustiprino pranešimas, jog bendrovė sėkmingai pradėjo šiuos metus, per pirmuosius du mėnesius uždirbdama 1,5 mln. litų pelno, arba 29 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laiku, tuo gerokai viršydama planus. Tiesa, “Grigiškių” pardavimai palyginamuoju laikotarpiu sumažėjo 1,8 proc., daugiausiai dėl to, kad pastaruoju metu mažiau gaminti priversti Lietuvos baldžiai mažino užsakymus ir bendrovės gaminamoms medienos plaušo plokštėms. Nepaisant to, džiugina faktas, kad “Grigiškės” sugebėjo rasti vidinių rezervų amortizuoti neigiamą situacijos baldų pramonėje įtaką augančiomis kitų produktų, visų pirma popieriaus, pardavimų apimtimis.

Viena aktyviausiai prekiautų pozicijų ketvirtadienį tapo “Šiaulių banko” (SAUB) akcijos. Jų 89 sandoriais suprekiauta už 370 tūkst. litų, o kaina po vakarykščio šoktelėjimo koregavosi žemyn 1,8 proc. Šių vertybinių popierių kaina nepertraukiamos prekybos metu gana ženkliai svyravo – pirmąjį sandorį sudarius 3,5 lito lygmenyje, vėliau ji nuosekliai mažėjo, kol galiausiai prekybos sesijos pabaigoje sumenko iki 3,25 lito. Investuotojų neapsisprendimą šioje pozicijoje lemia trečiadienį “Šiaulių banko” paskelbti ketinimai gana dosniai pasidalinti su akcininkais uždirbtu pelnu, sprendimas parduoti akcijų ERPB nediskriminacine kaina smulkiųjų atžvilgiu ir tuo pačiu atsiradę tam tikri nuogąstavimai dėl galimo akcijų kainos sumažėjimo ateityje, po papildomų emisijų išaugus pasiūlai.

Didesnė apyvarta pasiekta ir “Rokiškio sūrio” (ROKS) akcijomis. Kita vertus, didžiąją jos dalį lėmė keletas stambesnių sandorių, kuriais pieno perdirbėjų akcijos nepakitusia 74,5 lito kaina savininkus pakeitė už 299 tūkst. litų.

Taip pat tarp 100 tūkst. litų apyvartos kartelę perkopusių akcijų pateko ir “Lietuvos dujų” (LDUJ) vertybiniai popieriai. Iš viso jų investuotojai perleido už 273, o kaina palipo į viršų 2,8 proc., iki 4,43 lito, nors dalis sandorių sudarinėta ir po 4,5 bei 4,55 lito. Tikėtina, kad šių akcijų pirkimą inspiruoja tai, jog po dujų bendrovės ilgalaikio materialiojo turto perkainojimo jo vertė išaugo 3,4 karto ir tai gali turėti tam tikros įtakos dujų kainoms dėl išaugsiančio nusidėvėjimo. Vis tik jo lygis turi būti suderintas su Valstybine kainų ir energetikos komisija. Dėl rekordinių pasaulinių naftos kainų ir šiemet jau išaugios elektros energijos bei kai kurių kitų vartojimo produktų kainų, šiemet infliacijos lygis jau ir taip gali viršyti lygį, būtiną išlaikyti šaliai norint įsivesti eurą. Todėl tikėtina, kad ši vyriausybei pavaldi institucija nesiryš leisti adekvačiai turto vertės padidėjimui didinti ir “Lietuvos dujų” amortizacinių atskaitymų, juolab, kad bendrovės pajamų augimą jau ir taip turėtų laiduoti augsiantis dujų suvartojimas šalyje.

Iš ketvirtadienį labiausiai brangusių akcijų galima būtų išskirti “Limarko laivininkystės kompaniją” (LLK) ir “Alitą” (ALIT), kurių kainos pakilo atitinkamai 9 proc. ir 8,2 proc. Tuo tarpu tarp daugiausiai atpigusių pozicijų buvo apie ketinimus trauktis iš biržos sąrašų trečiadienį paskelbusi “Lisco Baltic Service” (LBS), taip pat “Lietuvos jūrų laivininkystė” (LJL) ir “Lietuvos energija” (ENRG). Jų kainos koregavosi žemyn atitinkamai 8,3 proc. 2,4 proc. ir 2,3 proc.

JT finansų analitikas Andrius Adomkus

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją