Vedančiąja pozicija tapo “Lisco Baltic Service” (LBS) akcijos, kurių buvo parduota už 731,9 tūkst. litų. Akcijų kurso svyravimas priminė cunami – prekybos pradžioje pirkėjų antplūdis, o jau vėliau nemažas rinkos dalyvių pasitraukimas iš pozicijos. Ne visi investuotojai susipažinę su akcininkų susirinkimo darbotvarke puolė pirkti akcijas atsižvelgdami į paskelbtus gerus veiklos rezultatus - 17,8 mln. litų grynojo pelno pralenkė visas bendrovės prognozes (14 mln. litų).

Prieš pat prekybos pradžią paskelbtas esminis įvykis su akcininkų susirinkimo darbotvarke, kurioje kalbama apie pasitraukimą iš biržos, praslydo pro dalies investuotojų akis, todėl pirmąsias 8 minutes rinkoje vyravo pirkimai, tuo tarpu vėliau suskubo pardavėjai. Artimiausiu metu rinkoje dar gali vyrauti neigiamos nuotaikos.

Tuo tarpu investuotojai pasitraukę iš vienos laivybos kompanijos gali pradėti žvalgytis į kitas to paties sektoriaus bendroves. Pasirinkimas nebus didelis – “Limarko laivininkystės kompanija” (LLK) bei “Lietuvos jūrų laivininkystė” (LJL). LLK atstovai yra anksčiau buvo deklaravę, kad turi ilgalaikius tikslus kotiruotis VVPB. Tuo tarpu su LJL kol kas lieka su klaustukų, nes nėra aišku kokie bus planai po bendrovės privatizavimo.

Dėmesio nestokojo ir “Šiaulių banko” (SAUB) akcijos. Rinka buvo informuota, kad akcininkai susirinkimo metu spręs dėl įstatinio kapitalo didinimo. Visi kovo 30 dieną turintys SAUB akcijų turės galimybę gauti papildomai 12 proc. akcijų. Tiesa, kartu bus svarstomas klausimas dėl papildomos 12 mln. akcijų emisijos Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui. Ši emisija bus išpirkta už 20,4 mln. litų arba 1,70 lito už akciją.

Trečiadienio metu akcijų kaina šoktelėjo 6,09 proc. iki 3,31 lito, o pirkėjai investavo 370 tūkst. litų. Banko vykdomi pažadai apie nemokamas akcijas gali pritraukti dar iki šiol neinvestavusius akcininkus. Be to ateityje žadama išleisti dar vieną 10 mln. akcijų emisiją, kuri sudarys apie 13 proc. nuo naujo įstatinio kapitalo. Emisiją planuojama platinti po 1,70 lito. Būtent ši kaina gali būti pagrindinis faktorius galintis ateityje prilaikyti rinkos kursą nuo spartesnio augimo.

“Jūsų tarpininko” finansų makleris Laurynas Byla

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją