Be tradiciškai pagal apyvartą pirmavusio “Lietuvos telekomo”, didesnio investuotojų dėmesio sulaukė “Snaigės” (SNAI) vertybiniai popieriai. Iš viso nepertraukiamos prekybos metu nepakitusia 17,75 litų kaina Alytaus bendrovės akcijų parduota už 467 tūkst. litų.

Rinka rezervuotai reagavo į žinią, jog Ukrainos valdžia numato padvigubinti muito tarifus į šalį importuojamiems šaldytuvams. Muito padidėjimas 5 proc. Alytaus bendrovei, Ukrainoje realizuojančiai daugiau kaip trečdalį produkcijos, kainuotų 4 - 5 mln. litų per metus. Juos tektų bandyti kompensuoti keliant kainas, kas skaudžiai atsilieptų produkcijos konkurencingumui, todėl šaldytuvų gamintojams belieka viltis, kad dėl Ukrainos siekių įstoti į ES šie ketinai ir liktų tik ketinimais.

Pirmadienį, kaip jau tapo įprasta paskutiniu metu, gana aktyviai prekiauta ir “Gubernijos” (GUB) vertybiniais popieriais. Investuotojai šių akcijų perleido už 114 tūkst. litų, kainai pakilus 1 proc., iki 1 lito. Akivaizdu, jog po to, kai buvo sumažintas vienos akcijos nominalas, padidėjo alaus gamybos bendrovės vertybinių popierių likvidumas, jie tapo patrauklesni platesniam investuotojų ratui. Be to, šiandien rinka sujudo bendrovei esminiu įvykiu informavus apie per du šių metų mėnesius 9,3 proc. padidintą apyvartą bei 10,5 proc. išaugusius produkcijos pardavimus kiekybine išraiška.

Vis tik nederėtų pamiršti, jog pernai "Gubernija" skaičiavo pusketvirto karto planą viršijusius 4,9 mln. litų nuostolius, o pardavimai sumažėjo 8,7 proc. Be to, alaus bendrovė yra faktiškai įklimpusi skolose – mokėtinos sumos ir įsipareigojimai siekia beveik 40 mln. litų, o tai viršija 60 procentų viso turto. Todėl tikėtina, jog jau beveik 30 proc. po nominalios vertės sumažinimo pabrangusi ir šiuo metu apie 10 proc. žemiau buhalterinės vertės kainuojanti "Gubernijos" akcija artimiausiu metu turėtų stabtelėti.

Taip pat kiek aktyviau prekiauta “Šiaulių banko” (SAUB) akcijomis, kurių apyvarta centrinėje rinkoje prekybos sesijos metu pasiekė 75,8 tūkst. litų. Iš viso investuotojai sudarė 30 sandorių šio banko vertybiniais popieriais, kainą kilstelėjus 1,6 proc., iki naujo visų laikų aukščiausio lygmens – 3,1 lito. Veikiausiai investuotojus ir toliau masina ERPB ketinimai įsigyti 16 proc. “Šiaulių banko” akcijų bei paties banko ambicingi planai šiemet uždirbti 20 proc. didesnį pelną – 7,8 mln. litų, išleisti dvi naujas akcijų emisijas, iš kurių viena turėtų būti nemokai išdalinta akcininkams, bei mokėti dividendus.

Pirmadienį taip pat aktyviau prekiauta “Panevėžio statybos tresto” (PST) ir “Mažeikių naftos” (MAZN) akcijomis. Prekyba šiomis akcijomis sudarė atitinkamai 102 ir 98 tūkst. litų, o kaina savo ruožtu koregavosi žemyn 0,8 proc. ir pakilo 2,8 proc. Tarp labiausiai brangusių akcijų rikiavosi “Klaipėdos jūrų krovinių kompanija” (KJKK), “Alytaus tekstilė” (ATEK) ir “Vilniaus degtinė” (VDEG), kurių kainos pakilo atitinkamai 15,4 proc., 5,9 proc. ir 5,4 proc. Tuo tarpu tarp daugiausiai atpigusių galima paminėti “Klaipėdos baldus” (KBAL), “Grigiškes” (GRIG) ir “Vakarų skirstomuosius tinklus” (VST) . Jų kaina koregavosi žemyn atitinkamai 2 proc., 1,9 proc. ir 1,3 proc.

JT finansų analitikas Andrius Adomkus

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją