Artimiausiu metu rinkos dalyvių dėmesys nuo QE3 mažinimo kryps į JAV skolos lubų limito padidinimą. Šeštadienį JAV prezidentas B. Obama patikino, kad jis nesiderės su respublikonais dėl skolos lubų padidinimo, kadangi jų siūlymas gali grąžinti JAV į recesiją. Apskritai, neabejojama, kad skolos lubos bus padidintos, tačiau respublikonai ir demokratai sprendimą gali priimti paskutinę akimirką taip sukeliant didesnius svyravimus finansų rinkose.

Savaitgalį pasibaigė Vokietijos parlamento rinkimai. Paskutiniai duomenys rodo, kad A. Merkel išrinkta trečiajai kadencijai, o jos vadovaujama partija gavo mažiausiai 42 proc. rinkėjų balsų. Vienintelis nežinomasis – kokią koaliciją pavyks suburti „geležinei ledi“. Investuotojams rinkimų rezultatai svarbūs, kadangi leidžia tikėtis stabilios ES ir Vokietijos ekonominės politikos. Azijos rinkose pagrindine naujiena šįryt tapo HSBC/Markit skaičiuojamas Kinijos gamybos pasitikėjimo rodiklis. Rugsėjį rodiklis didėjo iki 51,2 punkto ir nežymiai pranoko analitikų lūkesčius. Indikatoriaus reikšmė viršijo 50 punktų ribą, o tai reiškia tolesnę Kinijos gamybos sektoriaus plėtrą. Šiandien (16 val. Lietuvos laiku) kalbą Briuselyje sakys ECB prezidentas M. Draghi, o tai gali sukelti didesnius EUR/USD valiutų poros svyravimus. Taip pat Vokietija skelbs gamybos ir paslaugų sektorių pasitikėjimo rodiklius, kurie parodys Vokietijos gamybos ! ir paslaugų sektorių būklę. Tikimasi, kad rodikliai viršys 50 punktų riba ir rodys šių sektorių plėtrą. Vertinant bendrai, geri Kinijos gamybos pasitikėjimo duomenys ir A. Merkel pergalė gali suteikti teigiamą postūmį šios dienos prekybai.

Kaip paskutiniu metu jau tampa įprasta, Baltijos šalių rinkos neįgauna vienos krypties. Biržų indeksų judėjimas buvo priešingas ir penktadienį – OMXV akcijų indeksas kilo 0,3 proc., OMXT akcijų indekso reikšmė smuktelėjo 0,22 procento. Tiesa, po ilgesnės pertraukos Vilniaus biržos apyvarta (300 tūkst. eurų) viršijo Talino (200 tūkst. eurų), taip pat aktyvumas buvo didesnis Vilniuje, kur sandorių sudaryta 135 vnt. daugiau. Praėjusią savaitę rinkos dalyviai domėjosi, kaip vystysis eksporto sutrikimai į Rusiją, tačiau bendrai didelės įtakos pienininkų akcijoms tai neturėjo. Tuo tarpu penktadienį Talino miesto taryba priėmė rezoliucija, kuria „Tallinna Vesi“ pagrindine Talino miesto vandens tiekėja bus dar papildomus 5 metus, t. y. iki 2025 metų lapkričio mėnesio. Šiandien investuotojo kalendorius yra kuklus, o rytoj prasidės Invalda LT savų akcijų supirkimas, kuris tęsis iki spalio 7 dienos. Žvelgiant bendrai, jeigu mūsų prielaida dėl gerų Kinijos gamybos sektoriaus duomenų ir A. Merkel pergalės rinkimuose pasitvirtins, galime laukti nuosaikaus akcijų indeksų reikšmių didėjo ir Baltijos biržose.