Iš įdomesnių naujienų JAV verta išskirti DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE (DJIA) indekso sudėties keitimą. Iš indekso sudėties išbraukiamos „Alcoa Inc.“, „Bank of America Corp.“, „Hewlett-Packard Co.“ bendrovės, o įtraukiamos „Goldan Sachs Group Inc.“, „Visa Inc.“, ir „Nike Inc.“. DJIA akcijų indeksas atspindi 30-ties JAV industrinio sektoriaus bendrovių akcijų kursus ir investuotojų tarpe yra vertinamas kaip vienų didžiausių ir paklausiausių JAV bendrovių indikatorius. Tai reiškia, kad pasyvia investavimo strategija (por! tfelio sudarymas atkartojant indeksą) besiremiantys investuotojai parduos išbraukiamų, o pirks įtraukiamų bendrovių akcijas. Indekso sudėties keitimas įsigalios rugsėjo 23 dieną.

Tuo tarpu klausimas, ar bus karinis atsakas Sirijai dėl galimai panaudoto cheminio ginklo prieš savo šalies piliečius toliau neatsakytas. Verta pažymėti, kad rizika kariniam konfliktui sumažėjo. Sirijos užsienio reikalų ministras paskelbė, kad Sirija sutinka su Rusijos siūlymu tarptautinei bendruomenei perduoti cheminio ginklo atsargas. JAV prezidentas B. Obama tiesioginio eterio metu kreipėsi į JAV piliečius ir paminėjo, kad diplomatinės pastangos gali padėti išspręsti šį konfliktą ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl B. Obama paprašė kongreso atidėti balsavimą. Kalbos metu JAV prezidentas kreipėsi į kritikus, kurie nepritaria dar vienam karui. B. Obama atsakė, kad „JAV nėra pasaulio policininkas, tačiau privalo veikti, kada yra paminami tarptautiniai standartai“.

Lūkesčiai, kad pesimistinės investuotojų nuotaikos, vyravusios Taline pirmadienį, persiduos į Vilniaus biržą – nepasiteisino ir tai džiugino. Tiesa, Vilniaus ir Talino biržų indeksų reikšmių ūgtelėjimai (OMXV +0,2 proc., OMXT +0,1 proc.) buvo tik simboliniai. Turint mintyje, kad pagrindiniai Europos akcijų indeksai reikšmingai kilo, galime manyti, kad tai padėjo Baltijos šalių indeksų pokyčiams išlikti teigiamiems. Apyvarta Taline pasiekė beveik 1 mln. eurų ir net 5 kartus viršijo Vilniaus biržos apyvartą. Taline aktyviausiai prekiauta „Silvano Fashion Group“ (+0,40 proc., 246 tūkst. eurų), „Olympic Entertainment Group“ (+0,53 proc., 256 tūkst. eurų), o Vilniuje 0,62 proc. brangusiomis Vilkyškių pieninės akcijomis (28 tūkst. eurų). Didžiausiu pigimu išsiskyrė Panevėžio statybos tresto vertybiniai popieriai, kurie pigo 2,28 proc. iki 1,23 euro (26 tūkst. eurų apyvarta). Šiandien regiono biržose lauktume nedidelių in! deksų pokyčių, galbūt labiau teigiamų, kadangi investuotojai gali atsižvelgti į pozityvias JAV biržų indeksų reikšmes.