JAV technologijų milžinė „Microsoft“ vakar pranešė, kad už maždaug 5,44 mlrd. eurų įsigys Suomijos „Nokia“ mobiliųjų telefonų verslą. „Microsoft“ sumokės 3,79 mlrd. eurų už įrenginių padalinį ir 1,65 mlrd. eurų už patentus. „Nokia“ jau buvo artimiausia „Microsoft“ partnerė išmaniųjų telefonų versle, tačiau nebeatlaikė „Samsung“ ir „Apple Inc.“ konkurencijos, taip pat veikė nuostolingai. Tuo tarpu „Microsoft“ tikisi sustiprinti savo pozicijas ir atkovoti rinkos dalis iš „Apple Inc.“ ir „Google Inc.“.

Baltijos šalių rinkų vakar nepasiekė pagrindinėse Europos biržose vyravusios džiugios nuotaikos, tačiau prekyba Vilniaus ir Talino biržose buvo akivaizdžiai skirtinga. Vilniaus biržos indekso OMXV reikšmė nesikeitė, bet buvo juntamos teigiamos nuotaikos - brango 11, o pigo 6 bendrovių akcijos. Tuo tarpu Talino biržoje pigo beveik visų bendrovių vertybiniai popieriai, kas ir nulėmė OMXT smuktelėjimą 0,6 procento. Bendra biržų apyvarta buvo 727 tūkst. eurų - Vilniuje prekiauta aktyviau (336 sandoriai), tačiau mažesnėmis sumomis (289 tūkst. eurų apyvarta), Taline sandorių sudaryta mažiau (159 sandoriai), tačiau apyvarta perkopė 400 tūkst. eurų kartelę. Didžiausia apyvartos dalis Vilniuje atiteko „Linas Agro Group“, kur vienas arba keli stambesni investuotojai aktyviau pardavinėjo akcijas ir neleido kainai stiebtis (0,729 euro). Panaši situacija buvo ir su „Amber Grid“, kurios aktyviai pardavinėtos per užsienio finansų tarpininką „Instinet“. Didžiausiu brangimu išsiskyrė (2,17 proc. iki 1,88 euro) „City Service“ akcijos – bendrovė dar penktadienį paskelbė apie didėjusias pajamas ir pelną, todėl apie tikėtiną akcijų brangimą rašėme dar vakar.

Iš rinkas pasiekusių naujienų, verta paminėti paskelbtus konkurenčių „Aprangos“ ir „Baltika“ bendrovių rugpjūčio mėnesio pardavimo rezultatus. „Baltika“ rugpjūtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, pardavė 1 proc. mažiau – pardavimo apimtys siekė 4,7 mln. eurų. Tokie rezultatai lėmė vakarykštį kainos kritimą beveik 6 procentais. Tiesa, apyvarta nebuvo didelė (20 tūkst. eurų), todėl šiandien pirkėjai gali pasinaudoti proga įsigyti atpigusių akcijų. Kita vertus papildomą „spaudimą“ akcijų kaina toliau daro planuojamą „H&M” tinklo atėjimą į Estiją. Tuo tarpu „Apranga“ savo pardavimo apimtis tokiu pat laikotarpiu padidino 6,9 proc. iki 17,1 mln. eurų (+0,39 proc., 18 tūkst. eurų).

Žvelgiant bendrai į artimiausios savaitės tendencijas, rinkos dalyviai priimdami investicinius sprendimus remsis jau turima informacija - bendrovių pusmetiniais veiklos rezultatais. Kadangi artimiausiu metu svarbiu įrašų investuotojo kalendoriuje nėra, vis daugiau įtakos vietos investuotojų nuotaikoms gali turėti tarptautinės nuotaikos, kurios kol kas yra palankios.