Tai reiškia, kad D. Britanijai nepavyko gauti įgaliojimo veikti pagal JT sutartį, kurioje nurodyta, kad siekiant atkurti tarptautinę taiką ir saugumą galima naudoti diplomatinių ryšių nutraukimą, ekonomines sankcijas ar karinius veiksmus.

Antra, dar anksčiau D. Britanija ir Prancūzija, pagrindinės JAV sąjungininkės pareiškė, kad yra linkusios palaukti Jungtinių Tautų tyrimo rezultatų. JT inspektoriai Siriją paliks rytoj ir artimiausiu metu pristatys tyrimo išvadas, kurios turėtų suteikti daugiau informacijos apie išpuolį netoli Damasko.

Bet kokiu atveju, D. Britanijos parlamento sprendimas nepritarti atakai iš esmės reiškia, kad JAV lieka be vienų iš pagrindinių sąjungininkių ir apsunkina Baltųjų rūmų sprendimą, kokių veiksmų imtis prieš Siriją. Vienas iš variantų JAV – smogti Sirijai be sąjungininkų paramos. Taip pat po JT inspektorių išvadų D. Britanija gali surengti pakartotinį balsavimą. Priminsime, kad Sirijos režimas yra kaltinamas panaudojęs cheminį ginklą prieš savo piliečius.

Nerimui dėl staigaus išpuolio prieš Siriją sumažėjus, rinkos dalyviai atsigręžė į makroekonomikos rodiklius. Vakar paskelbti JAV 2-ojo ketvirčio patikslinti BVP duomenys. Didžiausios pasaulyje ekonomika 2-ąjį metų ketvirtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, augo ne 1,7 proc. kaip skelbta anksčiau, o 2,5 procento.

Anksčiau FED vadovas B. Bernankė yra minėjęs, kad kiekybinio skatinimo (QE3) trukmę ir apimčių mažinimą lems makroekonomikos rodikliai, todėl patikslinti BVP duomenys didina lūkesčius anksčiau sulaukti QE3 ribojimo.

JAV akcijų indekso S&P500 reikšmė kilo 0,20 proc., Europos EURO STOXX - augo 0,57 procento. BRENT rūšies naftos kaina smunka antra dieną iš eilės ir šįryt kainuoja 114 JAV dolerių už barelį. Šiandien rinkos dalyviai toliau vertins galimus Sirijos konflikto variantus, taip pat investuotojai lauks Indijos ir Brazilijos BVP duomenų, kurie bus paskelbti 15 val. Lietuvos laiku.

Baltijos šalių rinkose vyrauja bendrovių pusmetinių rezultatų laukimo nuotaikos. Kadangi vakar bendrovės neskubėjo skelbti rezultatų, prekyba buvo gana vangi – Vilniaus biržoje sudaryta 193 sandoriai (187 tūkst. eurų), Taline – 169 sandoriai (517 tūkst. eurų).

Kaip ir rašėmė vakar, akcijų kainos po trečiadienio korekcijos buvo linkusios stiebtis aukštyn. Aktyviausiai prekiauta „Olympic Entertainment Group“ (-1,52 proc., 173 tūkst. eurų) ir „Linas Agro Group“ (-0,95 proc., 44 tūkst. eurų) bendrovių akcijomis.

Jau tampa įprasta, kad dauguma bendrovių rezultatus skelbs paskutinę dieną, t. y. šiandien, taip pat gali būti skelbiama pasibaigus prekybos sesijai, todėl aktyvumo proveržio reikėtų laukti kitos savaitės pradžioje. Tarptautinės investuotojų nuotaikos, kurios yra palankios, ir lūkesčiai dėl bendrovių rezultatų žada dar vieną nuosaikiai optimistinę prekybos sesiją Vilniaus ir Talino biržose.