Tokiam sprendimui reikia JAV prezidento B. Obamos įsakymo, kuris šiuo metu tariasi su sąjungininkais (D. Britanija, Prancūzija) ir Sirijos kongreso nariais.

Kariniai veiksmai, pasak JAV atstovų, galėtų būti pradedami jau rytoj. Rinkose nerimaujama, kad konfliktui gilėjant – prasidėjus kariniams veiksmas Sirijoje, gali sutrikti naftos tiekimas, kilti naftos kainos, o tai pristabdytų pasaulinės ekonomikos atsigavimą.

Pagrindinių pasaulio akcijų indeksų reikšmės vakar smuko (DOW JONES -1,14 proc., S&P500 -1,59 proc.), šįryt (8 val. Lietuvos laiku) tokios pat tendencijos vyrauja ir Azijos regione – NIKKEI ir HANG SENG krenta maždaug 2 procentais. Šiandien svarbių makroekonomikos duomenų skelbiama nebus, todėl investuotojai labiausiai vertins Sirijos konfliktą.

Nuogąstavimai dėl Sirijos užgožė vakar skelbtas geras makroekonomikos naujienas JAV ir Europoje.

Vokietijoje paskelbti IFO pasitikėjimo verslu duomenys. Lūkesčiai rugpjūtį gerėjo, o rodiklis ūgtelėjo nuo 106,2 iki 107,5 punkto. Tai jau ketvirtas lūkesčių gerėjimo mėnuo iš eilės. IFO pasitikėjimo verslu rodiklis padeda nuspėti, kaip kis verslo išlaidos ir investicijos, o tai rodo verslo sektoriaus tendencijas ateityje.

Tuo tarpu JAV „S&P Case Shiller“ būstų kainų rodiklis, kuris rodo gyvenamųjų būstų kainų pokytį per mėnesį 20-yje JAV didmiesčių, buvo toks, koks ir planuota (159,54 punkto).

JAV vartotojų pasitikėjimo rodiklis, rodantis vartotojų požiūrį į ekonomikos būklę ir ateities lūkesčius siekė 81,5 punkto ir buvo geresnis negu tikėtasi (79 punkto).

Baltijos šalių rinkose tendencijos buvo neigiamos, tačiau indeksų pokyčiai buvo mažesni negu pagrindinių pasaulio biržų. OMXV smuko 0,68 proc., OMXT akcijų indekso reikšmė mažėjo 0,25 procento.

Biržų apyvarta buvo 1,16 mln. eurų, iš kurių Talinui atiteko 20 proc., Vilniui 71 proc. bendros apyvartos. Jau pasibaigus prekybai per biržą paskelbta, kad „MG Baltic Investment" iš didžiausios Baltijos šalyse mažmeninės drabužių prekybos bendrovės „Apranga" generalinio direktoriaus Rimanto Pervenecko už 520 tūkst. eurų įsigijo 0,36 proc. įmonės akcijų.

Tiesioginis akcijų pardavimo sandoris sudarytas vakar, už akcijas mokėta po 2,61 euro. Iš kitų įmonių kiek didesnė buvo „Linas Agro Group" vertybinių popierių apyvarta (79 tūkst. eurų, -1,86 proc.).

Vakar rašėme, kad geri „Litgrid“ rezultatai gali atkreipti investuotojų dėmesį į „Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamyba“ bendroves, tačiau bent jau kol kas lūkesčiai nepasiteisino. Viena vertus, vakar pasaulio rinkose vyravo neigiamos tendencijos, kita vertus, Baltijos šalių rinkose dažnai į naujienas reaguojama kiek pavėluotai.

Įpusėjus savaitei bendrovės aktyviau pradės skelbti pusmetinius veiklos rezultatus, tiesa, dauguma bendrovių veikiausiai tą padarys penktadienį.