Bendrovės akcijų kaina šiek tiek pasikoregavo žemyn po įmonės paskelbtų 2013 m. II ketv. veiklos rezultatų antradienį. „Linas Agro Group“ akcijų vertė augo 0,14 proc. Po prekybos bendrovė pranešė, jog planuoja už 18 mln. litų sumą įsigyti UAB „Žemės ūkio investicijos“ akcijų (plačiau apie tai – įmonių naujienose). Pasikeitė „Dvarčionių keramikos“ vadovybė – naująja generaline direktore tapo Liudmila Suboč. Akcijų kainos šuoliu išsiskyrė įmonių grupė „Alita“ – vertybinių popierių vertė pašoko 137,59 proc., tiesa, apyvarta buvo menka. Iš likvidesnių pozicijų galima išskirti „Agrowill Group“ – bendrovės akcijos brango 2,5 proc.

Estija

Talino biržoje taip pat prekiauta pasyviai, biržos indeksas fiksavo 0,55 proc. neigiamą kainos pokytį. 173 sandoriais perleista vertybinių popierių už 341 tūkst. eurų. Pusė apyvartos atiteko „Olympic Entertainment Group“ – įmonės akcijos pigo 1,5 proc., investuotojams fiksuojant pelnus po pastarųjų savaičių augimo. Pasirodė pranešimai, jog bendrovės partneris „Hilton Worldwide“ ieško investavimo galimybių ir Lietuvoje. Kiek solidesnė apyvarta suprekiauta „Tallinna Kaubamaja“ pozicijoje, akcijos pigo 0,36 proc. 2013 m. I pusmetis įmonei nebuvo itin sėkmingas.

Latvija

Rygos biržoje prekyba vyko įprastu tempu – apyvarta siekė 23 tūkst. latų, sudaryti 49 sandoriai. Investuotojus labiausiai domino farmacijos bendrovių akcijos – „Olainfarm“ pigo 1,2 proc., o „Grindeks“ brango 0,44 proc. „Saldus mežrūpnieciba“ 2012 m. pelną paliko nepaskirstytą.

Įmonių naujienos

Šiandien po prekybos „Linas Agro Group“ paskelbė apie planus per investicinę bendrovę UAB „Žemės ūkio investicijos“ įsigyti 98,07 proc. Žibartonių ŽŪB pajų. Įsigijimo sandorio vertė sudarytų 18,5 mln. Lt., o jam sutikimą dar turi duoti Konkurencijos tarnyba. Įsigyjama Žibartonių ŽŪB yra didelė įvairia žemės ūkio veikla užsiimanti Panevėžio rajono bendrovė, kuri istoriškai turėjo būti labai gerai pažįstama „Linas Agro Group“ komandai. Šį įsigijimą galima lyginti su Labūnavos ŽŪB įsigijimu maždaug panašiu laiku praėjusiais metais, nes įmonės dydžiu yra panašios: Žibartonių ŽŪB apdirba 3200 ha (Labūnavos ŽŪB 2800 ha), melžiamų karvių skaičius sudaro 800 karvių (Labūnavos 600 karvių) ir netgi turto dydis taip pat skiriasi ne per daug. Tiesa, panašu, kad pelningumo dydžių Žibartonių ŽŪB nusileidžia Labūnavos ŽŪB, tad atitinkamai dėl to ir siūloma kaina už pajus yra šiek tiek mažesnė. Toks įsigijimas yra nuosekli „Linas Agro Group“ pozicija didinti žemės ūkio gamybos veiklos apimtys perkant stiprias žemės ūkio bendroves derlingiausiose Lietuvos vietose. Kartu sumokama kaina už šiuos pirkinius neatrodo pernelyg aukšta, tad investuotojai turėtų teigiamai įvertinti ir Žibartonių ŽŪB pirkimą. (teigiama)

Šiandien pranešta, kad „Lietuvos Energija“, AB vadovas Darius Misiūnas atsistatydina ir pereina dirbti į UAB „Visagino atominės elektrinės“ direktoriaus bei valdybos pirmininko poziciją. Toks sprendimas susijęs su tuo, kad UAB „Visagino atominę elektrinė“ norima padaryti kontroliuojančiu holdingu, kuris užsiims tik energetikos bendrovių valdymu, o naujos Visagino atominės elektrinės statybos projektas bus perkeltas į dukterinę įmonę ir taip išgryninta grupės struktūra. Tad su tuo yra susijęs ir „Lietuvos energijos“, AB pavadinimo keitimas į „Lietuvos energijos gamyba“, AB, nes „Lietuvos energijos“ pavadinimas bus atiduotas dabartinei „Visagino atominei elektrinei“. Panašu, kad Darius Misiūnas užsitarnavo pakankamai didelį pasitikėjimą, kad būtų paskiras į kontroliuojančio holdingo vadovus. Tiesa, tai didesnės įtakos „Lietuvos energijos“ akcijų kainai neturėtų daryti. (neutralu)