Paklaustas apie neigiamas palūkanų normas komercinių bankų depozitams, ECB vadovas atsakė, jog apie šią priemonę buvo diskutuota ir ji yra techniškai paruošta, tačiau šiuo metu nebūtina. ECB taip pat paskelbė atnaujintas euro zonos makroekonomines prognozes. BVP pokyčio prognozė pabloginta iki -0,6 proc. šiems metams, o 2014 m. tikimasi didesnio augimo – 1,1 proc. Tiesa, dar šių metų kovą ECB prognozavo euro zonos ekonomiką 2013 m. susitrauksiant 0,5 proc., tačiau 2014 m. tikėtasi išvysti 1,0 proc. augimą.

Savo ruožtu „Danske Bank“ analitikai prognozuoja euro zonos BVP 2013 m. susitrauksiant 0,6 proc., o 2014 m. augimo prognozė siekia 1,0 proc. Nauja euro zonos infliacijos prognozė šiems metams dėl atpigusios naftos žada 1,4 proc. kainų augimą (prieš tai tikėtasi 1,6 proc.), o dėl 2014 m. lūkesčiai nepasikeitė – 1,3 proc. Tokios infliacijos prognozės palieka erdvės tolimesniam pinigų politikos lengvinimui. Pragiedrulių šiame probleminiame regione kol kas nematyti, todėl ECB artimiausiu metu nesiryš užbaigti pigių pinigų eros ir, atsiradus būtinybei, yra pasiruošęs imtis papildomų veiksmų.

Delsiama imtis ryžtingų veiksmų

Praėjusį mėnesį rinkų dalyviai nebuvo nustebinti, kai ECB sumažino bazinę palūkanų normą ir pareiškė, kad bus pasiruošęs imtis visų būtinų veiksmų, jei tik to reikės. Tai tik patvirtino rinkų lūkesčius, jog centrinis bankas turi reaguoti į niekaip iš recesijos neišlipančią euro zonos ekonomiką. Dėl šių priežasčių palūkanų normos rinkoje toliau krito, o euras silpnėjo JAV dolerio atžvilgiu. Po praeito ECB posėdžio buvo kilę rimtų diskusijų rinkose, kad trumpalaikės euro palūkanos išties gali tapti neigiamos, ypač po to, kai ECB vadovas patvirtino, jog centrinis bankas būtų pasirengęs net ir tam. Šios rinkų baimės dabar yra aprimę, o rinkų dalyviai aktyviai svarsto, ar ECB prezidentas ketina imtis realių ekonomiką skatinančių veiksmų, ar tik ir toliau abstrakčiai kalba. „Danske Bank“ analitikai prognozuoja, kad artimiausiu metu tikimybė ECB sumažinsiant bazinę palūkanų normą yra lygi nuliui, o kiti palūkanų rodikliai netaps neigiami.

Kai kurie ECB Valdančiosios Tarybos nariai, remdamiesi ankstesne patirtimi, pabrėžė, kad neigiamos palūkanų normos turi tiek teigiamų, tiek ir neigiamų savybių. ECB viceprezidento Vitoro Konstancijo (Vitor Constancio) teigimu, Danijoje, kurioje palūkanų normos buvo neigiamos, paskolų palūkanos išaugo, taip kompensuodamos šalyje atsiradusį pinigų perteklių. V. Konstancijo taip pat teigia, kad ECB kol kas analizuoja susidariusią situaciją euro zonoje ir neketina priimti skubotų sprendimų. Būtent todėl neverta artimiausiu metu tikėtis dar vieno palūkanų normų apkarpymo.

JAV suteikia vilties Europai

Pasaulio ekonomikos atsigavimo perspektyvoms susvyravus, ECB ėmėsi papildomų skatinamųjų priemonių. Mat gerokai anksčiau ECB Valdančioji Taryba laikėsi pozicijos, kad tol, kol vidutinio laikotarpio ekonomikos perspektyvos yra geros, bazinių palūkanų normų neverta mažinti. Tačiau tai, kad euro zonos ekonomika yra itin priklausoma nuo pasaulinės ekonomikos perspektyvų, o JAV ūkis parodė gerokai silpnesnius rezultatus nei tikėtasi, buvo susirūpinta dėl pagrindinių euro zonos ekonomikos variklių būklės vidutiniu laikotarpiu.

Po paskutiniojo ECB Valdančiosios Tarybos susirinkimo praėjus beveik dviem savaitėms, naujausi JAV naujų namų ir darbo rinkų bei vartotojų pasitikėjimo duomenys netikėtai sustiprėjo, suteikdami stipraus JAV ekonomikos atsigavimo viltį. Tokios teigiamos nuotaikos itin sumažino palūkanų normų mažinimo tikimybę ateityje – „Danske Bank“ analitikų teigimu, tokia tikimybė yra mažesnė nei 10 proc.