Po sprendimo euras JAV dolerio atžvilgiu brango iki 1,32 JAV dolerio už eurą, tačiau tik iki momento, kada M. Draghi spaudos konferencijos metu užsiminė apie neigiamas palūkanas už Europos Centriniame banke laikomas bankų lėšas. Šiuo metu tokia norma siekia 0 procento.

ECB vadovas patikino, kad ECB tokiai idėjai yra pasirengę, o požiūris yra ,,atviras“. Pritaikius neigiamas palūkanas, bankai būtų suinteresuoti skolinti daugiau, kadangi lėšų laikymas ECB bankams taptų nuostolingas. Euras po kalbų apie neigiamas palūkanų normas pigo maždaug 0,7 proc. iki 1,305 JAV dolerio už eurą. Apskritai ECB dar aktyvesnis dalyvavimas skatinant ekonomiką kilstelėjo Europos ir JAV pagrindinius akcijų indeksus 0,2 – 1 proc., taip pat ir aukso kainą iki 1475 JAV dolerių už Trojos unciją. Verta pažymėti, kad JAV akcijų indeksas S&P500 kilo 0,94 proc. ir pasiekė rekordines aukštumas.

Šįryt Azijos rinkos neįgavo vienos krypties. Japonijos NIKKEI (9 val. Lietuvos laiku) smunka 0,76 proc., o Kinijos HANG SENG kyla 0,30 procento. Šios dienos centrinis įvykis – užimtųjų pokytis JAV (be žemės ūkio ir viešojo sektorių). Tikimasi, kad po nuviliančių duomenų prieš mėnesį, kuomet sukurta 88 tūkst. naujų darbo vietų, sulauksime 145 tūkst. siekiančio rodiklio. Tuo tarpu bendras nedarbo lygis turėtų išlikti nepakitęs ir siekti 7,6 procento.

Baltijos šalių rinkose pardavėjai buvo aktyvesni, ypatingai tai buvo juntama Taline, kur OMXT krito 1,6 procento. Indekso reikšmę smukdė ,,Tallink Grupp“, kurių perleista už 278 tūkst. eurų, o kaina krito beveik 4 procentais. Taip pat investuotojų dėmesio ir toliau netrūko ,,Olympic Entertainment Group“ akcijoms, kurių kaina mažėjo 1,10 proc. iki 1,8 euro, o apyvarta siekė beveik 380 tūkst. eurų. Tuo tarpu Vilniuje dėl aukšto dividendų pajamingumo rinkos dalyviai pirko ,,Lietuvos dujų" akcijas (83 tūkst. eurų apyvarta, +0,4 proc.). Vakar balandžio mėnesio rezultatus skelbė ,,Apranga“ ir bendrovės konkurentė ,,Baltika“. Drabužių prekybininkės „Aprangos“ grupės mažmeninė prekių apyvarta šių metų balandį siekė 12 mln. eurų arba 8,5 proc. daugiau nei pernai balandį. „Baltikos“ pardavimai praeitą mėnesį, palyginti su 2012 m. balandžiu, išaugo 11%, iki 4,7 mln. eurų. Akivaizdu, kad bendrovių rezultatai yra pakankamai geri, tačiau ,,Baltika“ kiek ženklesnis augimas lėmė vakarykštį akcijų brangimą 3,75 procento.

Nors savaitės pabaigoje prekyba būna kiek pasyvesnė, laukiame vietos investuotojų veiksmų, kurie nori pretenduoti į patvirtintus bendrovių dividendus. Ypatingo dėmesio artimiausių prekybos sesijų metu gali sulaukti TEO LT, „Lietuvos dujų“ akcijos, kadangi gegužės 7 diena bus paskutinė, kuomet akcijų įsigiję investuotojai įgis teises į dividendus.