Tuo tarpu ECB sprendimai (14 val. 45 min. Lietuvos laiku) žada būti kur kas įdomesni. Priminsime, kad M. Draghi anksčiau nuolat kartojęs, kad laukia euro zonos atsigavimo antroje šių metų pusėje, paskutinio ECB susitikimo metu išreiškė nuosaikų susirūpinimą ir pabrėžė didėjančias rizikas šiems lūkesčiams. Per mėnesį nerimas nesumažėjo – euro zona skelbė prastesnius rodiklius negu tikėtasi, todėl rinkoje greitai išaugo lūkesčiai sulaukti palūkanų normų mažinimo nuo 0,75 proc. iki 0,5 procento.

Prognozuojant sprendimas, manome, kad šiandien ECB palūkanų nemažins, tačiau spaudos konferencijos metu padaugės užuominų dėl tokio žingsnio ateityje. Visgi tarpbankinėje rinkoje palūkanos yra nedidelės, bankų sistemoje likvidumo yra pakankamai, todėl abejojama, ar palūkanų normų mažinimas suaktyvintų skolinimą ir turėtų realios įtakos ekonomikai. Žinoma, eurą tai atpigintų ir eksportuotojams būtų pagelbėta, tačiau tokio efekto trukmė sunkiai pamatuojama. Verta pažymėti, kad ECB šį ,,ginklą" gali pasilikti ateičiai, jeigu situacija euro zonoje blogėtų.

Antradienį paskelbti Lietuvos BVP duomenys – pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2012-ųjų laikotarpiu, BVP padidėjo 3,4 procento. Tai vos 0,1 proc. mažiau, negu prognozavo SEB bankas. Statistikos departamentas pranešė, kad BVP teigiamą metinį augimą lėmė teigiamas apdirbamosios gamybos bei gamybinių paslaugų (transporto ir saugojimo, didmeninės prekybos) produkcijos apimties pokytis, tuo tarpu statybos veiklos įmonėse vis dar stebimas nuosmukis.

Apžvelgiant antradienio prekybą Baltijos šalių biržose, verta paminėti džiuginusį aktyvumą, apyvartas ir teigiamas nuotaikas (OMXV +0,9 proc., OMXT +1,2 proc.). Vien Taline ,,Olympic Entertainment Group“ akcijų perleista už 1,4 mln. eurų. Kaina krito 6,19 proc. iki 1,82 euro, kadangi antradienis buvo pirmoji diena, kai akcijų įsigiję investuotojai nebepretendavo į dividendus. Vilniaus biržoje investuotojai graibstė TEO LT (153 tūkst. eurų apyvarta, +2,69 proc.), ir ,,Aprangos“ (103 tūkst. eurų apyvarta, +3,70 proc.) akcijas. TEO LT ir ,,Apranga“ vilioja aukštu dividendų pajamingumu, o pastaroji bendrovė dar ir šiandien skelbiamais balandžio mėnesio, o rytoj 3 mėnesių rezultatais.

Paskelbus rezultatus tikėtinas aktyvumo padidėjimas, ypač to galima būtų laukti iš susijusių su bendrove asmenų. Apskritai, beveik visų bendrovių visuotiniai akcininkų susirinkimai yra įvykę, todėl rinkos dalyviai vertins priimtus sprendimus. Dividendus mokančios bendrovės ir toliau išliks investuotojų akiratyje, o pasaulinės tendencijos turės mažiau įtakos vietos investuotojų sprendimams.