Nerimo rinkoms suteikė Olandijos finansų ministro J. Dijsselbloemo pasisakymas, kad toks Kipro gelbėjimo modelis, kuomet didžiąją dalį naštos prisiima stambieji indėlininkai, gali būti panaudojamas ir kitose šalyse. Po tokio pareiškimo euras pigo JAV dolerio atžvilgiu iki 1,285 lygmens, Italijos ir Ispanijos ilgalaikių obligacijų pajamingumai kilstelėjo maždaug 0,1 procento. Dalis Kipro bankų pradės veikti jau šiandien. Du stambiausi „Popular Bank of Cyprus“ ir ,,Bank of Cyprus“ dar neveiks iki ketvirtadienio.

Šiandien bus paskelbta svarbių JAV ekonomikos būklę ir lūkesčius atspindinčių rodiklių - ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų duomenys, S&P500 Case Shiller būstų kainų rodiklis, vartotojų pasitikėjimo rodiklis, naujų būstų pardavimo ir Ričmondo FED gamybos pasitikėjimo duomenys. Tokia gausa duomenų, veikiausiai leis pamiršti Kipro bėdas bent jau JAV akcijų rinkose.

Praėjusį penktadienį Italijos prezidentas G. Napolitano suteikė teisę P. L. Bersani formuoti valdančiąją daugumą. Šiandien politikas susitiks su S. Berluskoni partijos nariais aptarti galimo bendradarbiavimo. Politinis neapibrėžtumas Italijoje kol kas tęsiasi, tačiau rinkose viliamasi, kad per artimiausias dvi dienas bus pasiektas susitarimas dėl vyriausybės sudarymo.

Šįryt (7 val. 52 min. Lietuvos laiku) Azijos rinkose vyrauja nuosaikus pesimizmas. Kinijos HANG SENG ir Japonijos NIKKEI smuktelėjo atitinkamai 0,38 proc. ir 0,31 procento. Esminių naujienų Azijos rinkose nepaskelbta, todėl rinkos dalyvių dėmesys nukreiptas iš pasaulio spaudos antraščių nepasitraukiančiai Kipro temai.

Baltijos šalyse aktyvesni buvo pirkėjai, OMXV ir OMXT kilstelėjo atitinkamai 0,6 proc. ir 0,2 procento. Vilniuje aktyviai prekiauta ,,Linas Agro Group“ akcijomis, kurių kaina kilo 2,14 proc. iki 0,715 euro, akcijų perleista už 78 tūkst. eurų. Taline tradiciškai aktyvumu džiugino ,,Olympic Entertainment Group“ bendrovė – akcijų kaina kilo 1,03 proc., sudaryta sandorių už 183 tūkst. eurų. Taip pat investuotojų susidomėjimo nepraranda ,,Tallink Grupp“ bendrovė (168 tūkst. eurų apyvarta, -0,96 proc.).

Po truputį turėtų įsibėgėti įmonių pranešimai apie šaukiamus eilinius visuotinių akcininkų susirinkimus ir siūlomus sprendimų projektus. Dividendų lūkesčiai yra esminė rinkos dalyvius dominanti naujiena, tačiau į dienotvarkę gali būti įtraukti ir kiti aktualūs klausimais, kurie taip pat gali išjudinti rinkos dalyvius. Tuo tarpu šios dienos prekybos sesija turėtų prasidėti be ypatingų pokyčių, o investuotojų aktyvumas, veikiausiai didės antroje dienos pusėje. Jeigu pesimizmas iš Europos rinkų šiandien nepasitrauktų, vargu ar tai galėtų turėti reikšmingos įtakos Baltijos biržoms, kadangi praėjusi savaitė įrodė, kad bent jau šiuo dividendų lūkesčių laikotarpiu, rinkos dalyviai atsispiria neigiamoms nuotaikoms iš Vakarų Europos.