"Tai yra netoleruotina, jei bendrovė užregistruoja iki 1 lito sumažintą nominalią vertę, o biržoje prekiaujama 10 litų nominalios vertės akcijomis", - Eltai sakė VPK pirmininkas Virgilijus Poderys.

Jo teigimu, dėl "Gubernijos" veiksmų investuotojai tiesioginės žalos nepatyrė.

"Gubernija" penktadienį kreipėsi į Vilniaus vertybinių popierių biržą, prašydama sustabdyti prekybą vertybiniais popieriais tol, kol depozitoriumas pagal bendrovės pateiktus dokumentus padarys atitinkamus įrašus vertybinių popierių sąskaitose.

"Gubernija" penktadienį pranešė, kad dar vasario 2 dieną užregistravo naują įstatų redakciją, sumažino akcijos nominalią vertę nuo 10 iki 1 lito. Įmonės įstatinis kapitalas išliko 21,786 mln. litų.

Tačiau iki ketvirtadienio biržoje dar buvo prekiaujama 10 litų nominalios vertės "Gubernijos" akcijomis. Kitos bendrovės, prieš registruodamos įstatų pakeitimus, kreipiasi į biržą dėl prekybos sustabdymo.

"Mes nesame specialistai, kurie žinotų, kada reikia pranešti apie nominalios vertės keitimą - prieš ar po įvykio", - Eltai sakė "Gubernijos" generalinis direktorius bei vienas iš didesnių akcininkų Romualdas Dunauskas.

Jis siūlė kreiptis į finansų maklerio įmonę "Finasta", kuri tvarko "Gubernijos" akcijų apskaitą ir esą pasiūlė keisti akcijų nominalią vertę, kad taip būtų patogiau investuotojams.

"Mes negavome jokios informacijos apie "Gubernijos" veiksmus, todėl žinia apie nominalios vertės keitimą buvo netikėta", - Eltai sakė "Finastos" valdybos narys Algimantas Variakojis.

Lietuvos centrinio vertybinių popierių depozitoriumo vadovas bei Vilniaus vertybinių popierių biržos valdybos narys Artūras Keleras teigė, jog depozitoriumas bandys sumaištį dėl akcijų nominalios vertės keitimo išspręsti taip, kad nuostolių nepatirtų jau po įstatų pakeitimo prekiavę investuotojai.

"Tačiau jie pademonstravo visišką neraštingumą ir nekompetenciją, nes teisės aktai įpareigoja ne tik pranešti, bet ir kreiptis dėl akcininkų sąrašų fiksavimo", - Eltai sakė A. Keleras.

Jo teigimu, jei "Gubernija" nusprendė grįžti į biržą, ji turėtų dar kartą susipažinti su savo pareigomis.

Vilniaus vertybinių popierių birža, tikrindama gautą informaciją apie "Gubernijos" akcijų nominalios vertės keitimą, ketvirtadienį pradėjo tyrimą ir sustabdė prekybą akcijomis.

2004 metų rugsėjį Šiaulių alaus daryklos "Gubernija" akcijos įtrauktos į biržos Einamąjį sąrašą.

"Gubernija" šiuo metu platina naują 2,179 mln. litų nominalios vertės akcijų emisiją, kurios nominali vertė skiriasi nuo tos, kuria anksčiau buvo prekiaujama biržoje, ir siekia 1 litą.

2004 metų rugpjūčio 17 dieną Rusijos pilietis Takhiras Chabajevas valdė 49,9 proc. "Gubernijos" akcijų, dar 11,89 proc. priklausė Larisai Afanasjevai.

Airijos bendrovė "Javelin Finance" turi 12,38 proc. "Gubernijos" akcijų, dar 13,16 proc. priklauso "Gubernijos" vadovui R. Dunauskui.

"Gubernijos" akcijos biržoje paskutinį kartą kainavo 7,35 lito, šia kaina visos įmonės vertė siekia 16 mln. litų.

Nuostolingai dirbanti "Gubernija" pernai pasiekė 59 mln. litų apyvartą - 8,7 proc. mažesnę nei 2003 metais, kai su valstybei mokamu akcizo mokesčiu ir pridėtinės vertės mokesčiu bendrovės apyvarta buvo 64,6 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją