JAV akcijos penktadienį pigo – pagrindiniai indeksai sumažėjo 0,3-0,6 procento. Azijos indeksai šįryt kiek neigiamai reagavo į prastesnį, negu tikėtasi, Kinijos gamybos pasitikėjimo (PMI) rodiklį. Taip pat Japonijos skelbiami rodikliai liudija, kad šalis juda link recesijos ir Japonijos centrinis bankas turės vykdyti ūkio skatinimą. Ispanijos bankų atsparumo testai parodė situaciją, kurios ir buvo tikėtasi. Jei BVP smuktų 4,1 proc., bankams reiktų 53,7 mlrd. eurų. ES numatyta šiam tikslui skirti 100 mlrd. eurų. Ispanijos biudžetas, pristatytas savaitgalį, siurprizų nepateikė – numatomas 7,4 proc. biudžeto deficitas šiemet ir 4,5 proc. kitąmet.

Praėjusią savaitę vietinės rinkos sugebėjo atsispirti neigiamoms pasaulio tendencijoms – OMXT ir OMXR indeksai liko beveik nepakitę, o Vilniaus OMXV kilstelėjo 0,24 procento. Vis dėlto, neužtikrinta situacija pasaulio rinkose tęsiasi ir kol kas galima prognozuoti, kad ši savaitė bent kiek ryškesniu optimizmu pasižymėti neturėtų. Rytinė prekyba Vakarų Europos rinkose turėtų prasidėti nedideliais neigiamais indeksų mažėjimais.

Pirmadienis bus įdomesnis besidomintiems bendrovių „Apranga“ ir „Baltika“ veiklos rezultatais – šiandien laukiama veiklos rezultatų už praėjusį mėnesį. Neatmestina, jog „Apranga“ ir vėl nudžiugins vis gerėjančiais rodikliais, todėl susidomėjimo bendrovės akcijomis artimiausios prekybos dienomis turėtų būti daugiau, o labiau riziką prisiimantys investuotojai akcijas pirks dar prieš rezultatų paskelbimą. Nepaisant to, palaikymo iš pirkėjų pusės, kuomet akcijas aktyviai pirko viena iš susijusių bendrovių, neliks. Prognozuoti būsimus „Baltika“ rodiklius gerokai sunkiau. Ši estų kompanija niekaip nesugeba pateikti stabilių veiklos tendencijų, todėl rezultatai gali nustebinti.

Prasidėjęs naujas ketvirtis naujų vėjų į Baltijos biržas neturėtų įnešti, todėl prekyba akcijomis ir toliau išliks be didesnių svyravimų ir pakankamai mažomis apyvartomis. Kita vertus, tai yra lemiamas metų ketvirtis, todėl, žvelgdami į bendrovių ateities perspektyvas, investuotojai veiksmus rinkose tradiciškai turėtų suaktyvinti.