Vakar per uždarą susitikimą su Europos Parlamentu ECB vadovas M. Draghi teigė, kad vienų, dviejų ir trijų metų trukmės obligacijų supirkimas nekainuotų daug ir ES taisyklių nepažeistų. Tačiau galima daryti prielaidą, kad, siekdamas paskatinti ekonomiką, ECB vėliau nusitaikys ir į ilgesnio termino obligacijas. Nors tai ir gera žinia Italijai bei Ispanijai, toks ECB noras neabejotinai susilauks pasipriešinimo iš Vokietijos centrinio banko – Bundesbanko. „Financial Times“ šiandien skelbia, kad euro zonoje ypač didėja atskirtis tarp stabilių ir silpnų periferinių šalių ekonomikos. Antai Ispanijoje smulkiam verslui skolinimosi kaina yra didžiausia per keturis metus. Akcijų rinkos šiandien labiau linkę smukti. Dauguma indeksų Azijos ir Europos biržose ėmė kristi, o ateities sandoriai rodo tolesnį nuosaikų smukimą.

Pirmoji rudens prekybos sesija Baltijos šalių biržose pasižymėjo priešingomis tendencijomis – Vilniaus biržos indekso OMXV vertė, investuotojams reaguojant į paskelbtus bendrovių pusmečio veiklos rezultatus, padidėjo 0,75 proc., o Talino ir Rygos biržų indeksai OMXT ir OMXR smuko atitinkamai 0,83 proc. ir 0,49 procento. „Rokiškio sūrio“ akcijos pabrango 2,94 proc. – bendrovė dar penktadienį informavo apie, kad per pirmąjį pusmetį jai pavyko padidinti ir pajamas, ir grynąjį pelną, ir tai yra geriausias rezultatas iš visų pieno perdirbimo bendrovių. „Apranga“ pranešė, kad rugpjūčio mėnesio pajamos išaugo iki 55,2 mln. litų (+26 proc. lyginant su 2011 m. rugpjūčio mėn.). Bendrovės teigimu, šis rezultatas yra rekordinis įmonės istorijoje, taip pat tikimasi palankios rudens pradžios. Iš viso per sausio-rugpjūčio mėnesius bendrovės pajamos išaugo 25 proc. – iki 326,4 mln. eurų. Investuotojai šiuos „Aprangos“ rezultatus įvertino gana palankiai – bendrovės akcijų kaina Vilniaus biržoje padidėjo 2,11 procento. Tuo tarpu Estijos drabužių gamybos ir prekybos bendrovei „Baltika“ rugpjūčio mėnesio pajamas pavyko padidinti 7 proc. – iki 4,7 mln. eurų, bendros aštuonių mėnesių pajamos išaugo 5 proc. – iki 35 mln. eurų, o bendrovės akcijų kaina Talino biržoje vakar pašoko net 5,89 procento.

„Pieno žvaigždės“ pranešė, kad buvo užbaigtos įstatinio kapitalo mažinimo procedūros – bendrovei anuliavus supirktas savas akcijas išleistų akcijų skaičius sumažėjo 4,571 mln. vnt. – iki 49,634 mln. akcijų. Praėjusią savaitę apie sumažintą įstatinį kapitalą taip pat pranešė „Invalda“. Šie bendrovių veiksmai iš principo atveria kelią naujiems bendrovių savų akcijų supirkimams. „Tallinnk Grupp“ paskelbė rugpjūčio pervežimo duomenis – keleivių srautas, lyginant su 2011 metų rugpjūčio mėnesiu, padidėjo 1,2 proc., keleivių transporto priemonių buvo pervežta 6,1 proc., o krovinių – 0,3 procento daugiau. Iš pirmo žvilgsnio šį rezultatą galima vertinti neutraliai, todėl esminio poveikio bendrovės akcijų kainai greičiausiai nepamatysime.