Savaitę JAV akcijų indeksai užbaigė teigiamais pokyčiais, kuriuos paskatino FED vadovo B. Bernankės užuominos apie ūkio skatinimą. Kita vertus Azijos indeksai šįryt krenta. Šią savaitę investuotojų dėmesys kryps į Europos ir JAV centrinių bankų veiksmų perspektyvą ir euro zonos situaciją. Penktadienį JAV vyks centrinų bankų vadovų susitikimas, numatomi FED Bernankės ir ECB vadovo M. Draghi pasisakymai dėl tolesnio ūkio skatinimo.

Taip pat šiandien ir ketvirtadienį kiti ECB atstovai savo kalbose turės progą įkvėpti rinkoms daugiau optimizmo. Tuo tarpu Vokietijos centrinis bankas palygino ECB skatinimą, superkant obligacijas, priklausomybę sukeliantiems vaistams.

Baltijos biržų indeksai penktadienį kito nevienodai – OMXV ir OMXR sumažėjo atitinkamai 0,03 proc. ir 0,47 proc., OMXT smuktelėjo 0,32 procento. Bendra prekybos apyvarta viršijo 1,25 mln. eurų, o aktyviausiai ir vėl prekiauta Taline (apyvarta virš 1 mln. eurų). Nebe pirmą dieną iš eilės daugiausiai investuotojų dėmesio teko „Silvano Fashion Group“ (kaina +0,6 proc., apyvarta 749 tūkst. eurų) akcijoms

Platus investuotojų ratas skubėjo įsigyti bendrovės akcijų iki pusmečio rezultatų paskelbimo, tačiau vienas stambesnis pardavėjas užpildė pasiūlą ir neleido kainai kilti. Jau po prekybos pasirodę bendrovės pusmečio veiklos rezultatai ko gero nuvylė kai kuriuos investuotojus – nors įmonei pavyko pajamas padidint 16,6 proc. – iki 65,5 mln. eurų, tačiau EBITDA sumažėjo 17 proc., o grynasis pelnas smuko net 57 procentais ir sudarė 10,98 mln. eurų.

Tuo metu Latvijos farmacijos bendrovės „Grindeks“ pusmečio pajamos pasiekė 34,2 mln. latų (+4,6 proc.), o grynasis pelnas smuktelėjo 14 proc. – iki 3,7 mln. latų.

Iki šios savaitės pabaigos visos bendrovės, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržose, privalo paskelbti pusmečio ataskaitas – tad naujienų investuotojams tikrai netruks, atitinkamai tikimės sulaukti aktyvesnės prekybos (ypač Vilniaus biržoje) ir galbūt netikėtų akcijų kainų pokyčių.

Jau šiandien 6 mėnesių veiklos rezultatus turėtų paskelbti „Invalda“, o finansinių metų – „Linas Agro Group“. Pastarosios bendrovės akcijomis penktadienį prekiauta aktyviausiai Vilnios biržoje, o jų kaina padidėjo 3,15 proc. ir buvo didžiausia nuo praėjusių metų vasario mėnesio.