Ispanija taps ketvirtąja euro zonos šalimi, kuriai bus sutekta ES finansinė pagalba. ES planuoja šaliai skirti apie 100 mlrd. eurų, t. y. 10 proc. BVP. Paskola taikoma bankų sektoriui ir bus suteikta Ispanijos vyriausybei. Ši suma turėtų būti pakankama, kad būtų išvengta Ispanijos bankų sistemos sąstingio. TVF skaičiavimais reikėtų apie 40 mlrd. eurų, kad būtų sustiprinta bankų kapitalo bazė. Kol kas nepatvirtintos paskolos sąlygos, tačiau pastaroji bus suteikiama išskirtinai bankų sektoriui restruktūrizuoti ir vyriausybės nuosavybės dalies šiame sektoriuje padidinimui. Atviras klausimas išlieka, kokia bus paskolos forma, kadangi paskolos, suteiktos iš Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) neturi pirmumo palyginti su vyriausybės išleistomis obligacijomis. Tuo tarpu paskola, suteikta per Europos stabilumo mechanizmą (ESM) turi pirmumo teisę, kas nustumtų į antrą eilę esamus Ispanijos obligacijų savininkus.

Šiandien rinkose vyrauja geresnės nuotaikos, indeksai kyla Azijoje, o ateities sandoriai rodo kilimą Europoje ir JAV biržose, naftos kaina pakilo 2 proc., o euras brangsta dolerio ir jenos atžvilgiu. Optimizmo investuotojams įkvėpė geresni, negu tikėtasi Kinijos eksporto duomenys. Vakar paskelbta, kad Kinijos eksportas gegužę augo 15,3 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, nors buvo tikimasi 7,1 proc. augimo.

Penktadienį Baltijos šalių biržose prekiauta ypač neaktyviai - `buvo sudaryti tik 308 sandoriai, o bendrą apyvartą iki 2,4 mln. eurų padidino stambūs tiesioginiai sandoriai: Vilniuje TEO LT (+0,16 proc.), Rygoje „Olainfarm“ (+1,02 proc.), o Taline „Arco Vara“ (+3,00 proc.) akcijomis. Įdomus faktas, kad TEO LT akcijų uždarymo kaina pirmą kartą nuo gegužės 15 dienos pakilo aukščiau 0,637 euro. Už šią kainą TEO LT akcijas rinkoje ir savanoriško oficialaus siūlymo būdu superka Skandinavijos telekomunikacijų bendrovė „TeliaSonera“. Oficialus siūlymas tęsis dar 3 savaites – iki birželio 29 dienos. Regiono indeksų pokyčiai penktadienį bendros krypties neparodė: Vilniaus OMXV ir Rygos OMXT sumažėjo atitinkamai 0,51 proc. ir 0,14 proc., tuo tarpu Talino OMXT ir Baltijos OMXBB ūgtelėjo atitinkamai 0,02 proc. ir 0,11 procento.

Šiandien smarkiai kylantys pagrindiniai Azijos biržų indeksai bei teigiami Europos biržų indeksų ateities sandorių pokyčiai turėtų įpūsti daugiau optimizmo ir Baltijos šalių investuotojams, taigi lauktume teigiamų indeksų pokyčių. Vis dėlto likvidumas išliks pačia pagrindine problema – užsienio investuotojams iki minimumo sumažinus aktyvumą regiono biržose, vietos investuotojai irgi yra užėmę stebėtojų pozicijas. Bendrovių naujienų trūkumas taip pat sudaro prielaidas žemam investuotojų aktyvumui. Šią savaitę bene svarbiausia planuota skelbti naujiena jau pasirodė šįryt – „Vilkyškių pieninė“ pranešė, kad gegužės mėnesio pardavimai buvo 24,8 mln. litų (+5 proc. lyginant su 2011 m. gegužės mėnesiu), o bendri sausio-gegužės mėnesio pardavimai pasiekė 115,4 mln. litų ir buvo 9 proc. didesni nei tuo pat laikotarpiu pernai. Estijos bendrovė „Tallinna Vesi“ penktadienį planuoja akcininkams išmokėti dividendus – 0,84 euro už akciją, tačiau artimiausiu metu į rinką greičiausiai grįš tik nedidelė jų dalis.